Hidravlični fitnes

HYDRAGYM

Hidravlične fitnes naprave izkoriščajo pri svojem delovanju fizikalni princip dinamike tekočin. S premikanjem ročice na napravi, premikamo bat hidravličnega cilindra, ki potiska olje skozi odprtino regulatorja. Velikost odprtine regulatorja pa nam določa, oziroma povzroča odpor, ki ga občutimo pri premikanju ročice. Odpor je odvisen tako od velikosti odprtine regulatorja, kot tudi od hitrosti premikanja ročice.
Za razliko od klasičnih (izotoničnih) fitnes naprav, so hidravlične naprave same po sebi pasivne. Upor povzročamo sami s premikanjem ročice v obe smeri. Pri klasičnih napravah neko breme najprej dvignemo, nato pa moramo isto breme tudi spustiti (ali potiskamo in vlečemo).
Poenostavljeno bi lahko primerjali delo s hidravlično fitnes opremo s plavanjem, veslanjem, ali gibanjem v vodi. Ko vlečemo roko ali veslo skozi vodo, občutimo upor oziroma odpor vode, ki se povečuje in spreminja s spreminjanjem hitrosti gibanja.

Hidravlične fitnes naprave nudijo popolnoma prilagodljivo obremenitev (večja moč, več upora – manjša moč, manj upora). Z utrujenostjo, ko mišice izgubljajo svoje začetne sposobnosti, se zmanjšuje tudi upor, ki vedno pokriva vloženo silo. Hidravlična fitnes oprema je idealna za vsakega uporabnika, neglede na njegovo starost, spol ali telesno pripravljenost. Naprava se prilagodi uporabnikovi hitrosti in moči v vsaki fazi izvajanja nekega giba. Mišice so vedno optimalno obremenjene, zato pri vadbi praktično ne poznamo poškodb mišic in nadležnih bolečin.
HYDRAGYM predstavlja kvalitetne hidravlične fitnes naprave, v celoti izdelane v EU, so plod dolgoletnih izkušenj in razvoja g. Alojza Polovška in njegovega tima sodelavcev.
Program, ki jih spremlja je učinkovita krožna vadba HydraGym XC, ki traja običajno 30 minut. Program vodene vadbe je zasnovan kot krog v katerem se izmenjuje hidravlična naprava, ki predstavlja aktivni del vadbe in vmesna postaja, ki je namenjena aktivnemu počitku.

Hidravlični upor

Hidravlični upor, kot princip delovanja fitnes naprav, je pričelo prvo uporabljati ameriško podjetje Henley Int. v 80. letih. Opremo, ki je bila prvotno namenjena rehabilitaciji in vadbi športnikov, so poimenovali omnikinetična – upor se popolnoma prilagaja vloženi sili, ne glede na hitrost izvajanja, v vsaki točki določenega giba. Obremenitev, ki jo dobimo med vadbo je tako vedno optimalna.
Hidravlični upor in s tem hidravlična fitnes oprema sta doživela velik razmah v zadnjih desetih letih z odpiranjem manjših fitnes centrov v obliki franšiz, s programi prilagojenimi različnim populacijam. Samo ena od teh verig ima pod svojim okriljem preko 10.000 centrov.
Hidravlični upor se je izkazal za idealnega v programih vadbe, kjer želimo združiti aerobno in anaerobno komponento v enotni vadbi. To je uspelo v obliki programov organizirane vadbe, ki so namenjeni najširši populaciji, ne glede na spol, starost ali predhodno telesno pripravljenost. Programi uporabljajo različna komercialna imena, vsem pa je skupno, da v resnici dajejo v minimalnem času maksimalne rezultate.

Vleci – potiskaj

HYDRAGYM fitnes naprave niso opremljene z utežmi, temveč upor ustvarja hidravlični cilinder, ki predstavlja “srce” naprave.
Hidravlični upor lahko primerjamo z gibanjem v vodi. Hitreje ali močneje izvedemo gib, večji je upor vode.
Hidravlični upor se v primerjavi z uporom na izotoničnih napravah (klasičnimi z utežmi ali pnevmatskimi na zrak) razlikuje po tem, da omogoča vlečenje in potiskanje s hitrostjo – močjo, ki se prilagaja vadečemu. Hitreje kot potiskamo in vlečemo, večji je upor, ki ga premagujemo. Tako zadovolji zahtevnejše, vrhunsko pripravljene posameznike in telesno, kondicijsko šibkejše.

Ena = dve

Vadba na hidravličnih napravah HYDRAGYM z vlečenjem in potiskanjem zaposli dve različni mišični skupini. Primer: Za krepitev iztegovalk in upogibalk rok (biceps in triceps) na klasičnih napravah z utežmi ali pnevmatskih napravah je potrebno imeti dve vrsti: eno za upogibalke rok (biceps), drugo za iztegovalke rok (triceps). Ena naprava HYDRAGYM nam tako nadomesti običajnI dve. Za investitorje to pomeni, finančno ugodnejšo investicijo in optimalni izkoristek časa in prostora.

Prednosti za uporabnika

Program HYDRAGYM se povsem prilagaja telesni pripravljenosti vadečega in nudi popolno vadbo, ki vključuje aerobno in anaerobno vadbo z različno močjo in hitrostjo. Tako lahko vadita ob istem času dobro pripravljeni atlet in dedek iz doma za starejše občane.

Edinstveni hidravlični upor na napravi HYDRAGYM ne povzroča vnetja mišic in s tem povezanih bolečin v mišicah, hkrati pa omogoča optimalno obremenjeno mišico skozi celo amplitudo giba. Vnetje mišic, zaradi poškodbe mišičnih vlaken, preprečuje koncentrična kontrakcija oziroma krčenje mišice v smeri premagovanja sile. Hidravlični upor omogoča dvojno koncentrično kontrakcijo. Torej obremenitev vadeči samo premaguje (najprej zaposli eno mišično skupino, pri vračanju nazaj pa drugo) in jo ne zadržuje, kot je to potrebno pri vadbi na izotoničnih napravah (uteži ali pnevmatika).

Program HYDRAGYM porabi do 900 kcal v samo 30 minutah. Program združuje aerobno vadbo z vadbo na fitnes napravah. Zaposli več mišičnih skupin, kar pomeni večjo porabo kalorij. Z redno vadbo HYDRAGYM vadeči poveča osnovno presnovo na račun povečanja mišične mase, kar privede do večje porabe energije (kalorij) med vado in po njej.

Program HYDRAGYM ne povzroča vnetja mišic in varuje sklepe in mišice pred poškodbami, kajti tovrstna oprema se uporablja tudi v rehabilitacijske namene. Hidravlične naprave HYDRAGYM so tudi varnejše za uporabnika, ki lahko v vsakem trenutku preneha z vadbo – ni uteži, ki bi lahko padle in poškodovale vadečega ali zmotile ostale.

Program HYDRAGYM je učinkovit program skupinske vadbe, ki v samo 30 minutah ponudi osupljive rezultate. Ob redni vadbi hitro in varno preoblikuje telo, krepi srčno žilni in dihalni sistem ter mišično skeletni sistem. Hiter in učinkovit program vadbe je ob sodobnem ritmu življenja nepogrešljiv.

Prednosti za investitorja

Nakup hidravlične fitnes opreme HYDRAGYM je poleg vseh naštetih prednosti za uporabnika privlačen tudi za investitorje. Ena naprava, ki nadomesti dve in vmesna postaja, ki ohranja isto število vadečih. Za vmesne postaje se uporabljajo step klopi, kolebnice in ostali rekviziti, ki dopolnjujejo vodene vadbe in so cenovno dostopni.

Hitro rastoče franšize ženskih fitnesov, ki so osnovane izključno na hidravlični fitnes opremi so dobesedno preplavile Združene države in se sedaj uspešno uveljavljajo v Evropi (Curves, Figures,…). Programi in oprema HYDRAGYM omogočajo investitorju, da se ogne dragim stroškom in pogojem prevzema franšize in pridobi program prihodnosti pod ugodnimi pogoji.

Dve napravi v eni prihranita tudi prostor, ki ga lahko investitor porabi za drug program.

Pri programu HYDRAGYM vadeči zaposli več mišičnih skupin, zato je vadba učinkovitejša in traja krajši čas (samo 30 minut). Običajno vodena vadba traja 60 minut, zato pri programu HYDRAGYM investitor pridobi še enkrat več terminov.

Učinkovit program HYDRAGYM z veliko porabo kalorij se uspešno uporablja v specializiranih centrih za hujšanje, modernih zdraviliščih, ki se zavedajo težav sodobnega človeka, wellnes centrih in franšizah ženskega fitnesa. Investitorjem in lastnikom obstoječih fitnes centrov ta program omogoča, da poleg ostalih programov ponudijo svojim članom tudi učinkovit program hujšanja.

Varne in učinkovite naprave HYDRAGYM so idealne za ženske fitnes centre, senior centre, ki so namenjeni vadbi starejšim članom ter šolam in klubom.

Hidravlični cilinder

Srce vsake hidravlične fitnes naprave predstavlja hidravlični cilinder, ki zagotavlja, da dobimo v vsaki točki izvajanja določenega giba, na napravi, optimalni upor.

Glede na različno moč posameznih mišičnih skupin, uporabljamo, na različnih napravah, cilindre z različnim osnovnim uporom. Poleg tega ima vsak cilinder regulator s 6 stopnjami, ki nam omoča nastavitev optimalnega upora glede na cilj vadbe oziroma, če bi se izrazili v obliki ritma vadbe – hojo, tek ali šprint.     

Oprema

HydraGym je serija opreme, ki jo odlikuje kompaktnost, gibljivost in prilagodjivost. Naprave so izredno lahke. Za lažje premeščanje so opremljene s kolesci. Tako enostavno spreminjamo postavitve oziroma v primeru uporabe opreme v večnamenskih prostorih, opremo pospravimo.

Naprave so projektirane tako, da ne zahtevajo dodatnih nastavitev, ne glede na velikost uporabnika (150 – 200 cm). To je predvsem pomembno pri programih krožne vadbe, kjer bi izguba časa pomenila tudi slabši učinek vadbe.
Naprave zagotavljajo maksimano varnost med vadbo. Glede na funkcionalni princip (hidravlika), ja naprava sama po sebi pasivna. Pri vadbi nismo nikoli prisiljeni premagovati ali zadrževati bremena, ko bi nam v primeru preobremenitve (oz. pretiravanja) grozila nevarnost poškodbe. Ko prenehamo z gibanjem se ustavi tudi ročica. Upor, ki ga nudi naprava, je vedno enak vloženi sili (moči) uporabnika.

Za vse informacije, ponudbe, naročila in cenik nas kontaktirajte.

Hidravlične naprave

Metuljček – BUTTERFLY 

Naprava namenjena krepitvi prsnih in hrbtnih mišic.

Adukcija/abdukcija – HIP AD/AB 

Naprava namenjena krepitvi primikalk in odmikalk nog.

Upogibanje trupa – ABDOMINAL/BACK

Naprava za krepitev trebušnih in hrbtnih mišic.

Sedeči potisk in vlečenje z rokami –
SEATED CHEST PRESS/ROW

Naprava namenjena krepitvi prsnih in hrbtnih mišic.

Sedeči potisk in vlečenje z rameni –
SHOULDER PRESS/LAT ROW

Naprava namenjena krepitvi mišic ramenskega obroča in hrbta.

Iztegovanje in krčenje nog –
KNEE FLEX/EXT

Naprava za krepitev upogibalk in iztegovalk nog.

Večnamenska veslaška naprava – MULTIFUNCTIONAL ROWER

Univerzalna naprava za krepitev muskulature celega telesa.  

Počep –
SQUAT

Naprava za vadbo mišic nog.

Iztegovanje in krčenje rok –
BICEPS/TRICEPS

Naprava za vadbo iztegovalk in upogibalk rok.

Dvig iz počepa –
DEAD LIFT

Naprava za krepitev mišic nog in ramenskega obroča.

Stoječe veslanje –
UPRIGHT ROW/TRICEPS PRESS

Naprava nemenjena krepitvi mišic ramenskega obroča in rok.

Vrtenje trupa – ROTATION
Naprava za krepitev obračalk trupa.

Sedeči dvig in potisk z rokami – DIP/SHRUG
Naprava za krepitev mišic rok in trupa.

Igralna palica – JOY STICK
Naprava za vadbo mišic celotnega trupa

Potiskanje z rokami – INCLINE CHEST PRESS/ROW
Naprava za krepitev mišic prsi, ramenskega obroča, hrbta in rok.

Sedeče veslanje – SEATED LONG ROW/PRESS
Naprava za krepitev mišic prsi, hrbta in rok.

Za vse informacije, ponudbe, naročila in cenik nas kontaktirajte.

UNIVERZALNA NAPRAVA – MULTIGYM

PAKETI

Paket A – 12 postaj:

Potrebni prostor 40 m2

1. SEATED CHEST PRESS/ROW
2. KNEE FLEXION/EXTENSION
3. SHOULDER PRESS/LAT ROW
4. DEAD LIFT
5. BICEPS/TRICEPS
6. JOY STICK
7. – 9. JOGGING SQUARE
10. – 12. STEP BENCH

Paket B – 16 postaj:

Potrebni prostor 50 m2

Paket A in:
13. HIP AD/AB
14. SEATED LONG ROW/PRESS
15. JOGGING SQUARE
16. STEP BENCH

Paket C – 20 postaj:

Potrebni prostor 60 m2

Paket B in:
17. SQUAT
18. INCLINE SHOULDER PRESS
19. JOGGING SQUARE
20. STEP BENCH

Paket D – 24 postaj:

Potrebni prostor 70 m2

Paket C in:
21. DIP/SHRUG
22. MULTIFUNCTION ROWER
23. JOGGING SQUARE
24. STEP BENCH

Paket E – 30 postaj:

Potrebni prostor 100 m2

Paket D in:

25. UPRIGHT ROW/TRICEPS PRESS
26. BUTTERFLY SUPINE
27. ABDOMINAL/BACK
28., 29. JOGGING SQUARE
30. STEP BENCH

Za vse informacije, ponudbe, naročila in cenik nas kontaktirajte.

Programi

Funkcionalni princip in raznolikost opreme ponujata celo paleto programov vadbe oz. uporabe HydraGym hidravlične fitnes opreme.

Najbolj razširjena je uporaba opreme v obliki programa organizirane krožne vadbe HydraGym XC. Individualna vadba se izvaja podobno kot druge oblike vadbe z uporabo izotoničnih fitnes naprav, le sistem vadbe je nekoliko drugačen in izhaja iz posebnosti hidravlike.

Glede na varnost vadbe in ostale lastnosti, ki izhajajo iz hidravlike, je HydraGym idealna oprema za rehabilitacijo. To je bil tudi njen primarni namen.

Univerzalna naprava, ki omogoča vadbo celega telesa, je idealna oprema domačega fitnes centra. S svojo kompaktnostjo, funkcionalnostjo in obliko se idealno vklaplja v bivalni prostor in omogoča varno, učinkovito in zabavno vadbo celotni družini.  

HYDRAGYM – XC

Človek je bil ustvarjen za gibanje. Življenjski ritem sodobnemu človeku marsikdaj ne dopušča opravljanja tega poslanstva. K temu večkrat odločilno prispeva tudi pomanjkanje motivacije.

Opisani programi, so oblikovani tako, da so primerni za vsakogar, omogočajo v kratkem času opazne rezultate in vzdržujejo motivacijo na najvišjem nivoju. 

Oprema in program vadbe,  sta namenjena vsem, ki se dolgočasijo pri običajni vadbi,  jim primanjkuje časa za redno telesno aktivnost, ne želijo telovaditi sami ali iščejo učinkovit program, ki porabi veliko kalorij v najkrajšem možnem času.

KAJ JE HYDRAGYM XC?

HydraGym XC je skupinski program izmenične (crosstraining) krožne vodene vadbe, ki hitro in varno preoblikuje telo, krepi srčno žilni in dihalni sistem ter mišično skeletni sistem. Je edini program, ki združuje aerobno vadbo z vadbo na fitnes orodjih s spremenljivim hidravličnim uporom. Omenjeni vadbi predstavljata postaje, ki jih udeleženci menjujejo v 30 sekundnih intervalih. Ogrevanje, aktivni del, vaje raztezanja in ohlajanje pod vodstvom izkušenih vaditeljev spremlja izbrana glasba.

ZAKAJ JE lDEALEN PROGRAM ZA ZMANJŠANJE MAŠČEVJA?

Ob vadbi se porabi 500 – 900 kalorij v samo 30 minutah. Vadba zaposli več mišic, kar pomeni, da porabimo več kalorij. Z redno vadbo povečamo osnovno presnovo in mišično maso, kar privede do večje porabe energije (kalorij) med vadbo in tudi med mirovanjem. 

INDIVIDUALNA VADBA


Individualna vadba je namenjena vsem, ki želijo vaditi s HydraGym napravami podobno, kot vadijo z izotonično opremo.

Izdelana je vrsta programov za vadbo športnikov različnih športnih panog. Programi so oblikovani tako, da upoštevajo vse fiziološke zahteve posamezne panoge, ki jih razvrščajo po pomembnosti. Ob vadbi torej ne izhajamo le iz komponente moči, temveč celotnega spektra specifičnih fizioloških zahtev. Tako lahko izkoristimo vse prednosti, ki jih nudi hidravlična oprema. Poleg tega je potrebno navesti tudi dejstvo, da je vadba varna ter ne povzroča bolečin v mišicah, ki so posledica poškodb mišičnih vlaken.

Morda bi ob tem omenili, da je bila hidravlična oprema uporabljena tudi kot uradna oprema na nekaj olimpijskih igrah (Barcelona, Nagano,…).

REHABILITACIJA

Kot je bilo omenjeno, je bil prvotni namen uporabe hidravlične opreme rehabilitacija. Oprema in funkcionalni princip onemogočata preobremenitve mišic, vezi in sklepov. Koncentrična kontrakcija vključuje v vadbo na posamezni napravi nasprotni mišični skupini. Posledica tega je, da ne prihaja do poškodb mišičnih vlaken, ki jih povzroča ekcentrična kontrakcija. Varnost zagotavlja tudi pasivnost sistema, ki začne delovati v trenutku, ko pričnemo z gibanjem.

Sistem obremenitve, ki optimalno pokriva krivujo moči nudi maksimalne možnosi razvoja moči v celotni krivulji izvajanja giba na napravi in s tem tudi fleksibilnosti. Vse to pozitivno vpliva na skrajšanje časa rehabilitacije.
Poleg tega pa so hidravlične naprave neprimerljivo cenejše od sofisticiranih izokinetičnih naprav, ki se običajno uporabljajo predvsem za meritve. Cena za vadbo je za večino previsoka.
Za učinkovito rehabilitacijo so naprave običajno združene v sklope, ki optimalno pokrivajo sklepe (mišične skupine), ki jih želimo okrepiti (koleno, …).

DOMAČI FITNES


Hitri življenjeski tempo marsikomu onemogoča ukvarjanje s telesno aktivnostjo. Posledice sedečega in neaktivnega življenje lahko postanejo tudi usodne. Prevelika telesna teža, stres in različne razvade nam onemogočajo polno življenje.

Marsikdo razmišlja o domačem fitnes centru. Največkrat v primeru odločitve za to postane privilegij moškega dela družine. Mnogim ženskam se zdi vadba z utežmi dolgočasna, monotona, brez motivacije.
Ponujamo vam nekaj drugačnega. Fitnes center za vso družino, od otrok do babice in dedka, ki bo v istem času združil, ob prijetni vadbi, vse člane družine in spremenil vadbo v zabavo in družabni dogodek.

Če nimate posebnega prostora, ki bi bil rezerviran za vadbo, vam HydraGym naprave, ki so opremljene s kolesci in izredno lahke ter mobilne, omogočajo, da katerikoli prostor v stanovanju ali hiši, v trenutku spremenite v fitnes center. Po končani vadbi napravo ravno tako hitro tudi pospravite.

Nova serija naprav je projektirana tako, da jo lahko postavimo v katerikoli prostor v stanovanju. Široka paleta barv omogoča, da jo vklopimo v bivani prostor kot ostalo opremo in  poudarja naš aktivni način življenja.     

Reference

Kupci hidravlične fitnes opreme prihajajo iz različnih področij. Naj naštejemo nekatera:

Wellnes in fitnes centri:

Gib, MojFit, Squashland, Panter – vsi Ljubljana; Mega center – Kranj; Peter Klepec – Log; KK Vrhnika; Marina – Koper; Martin Krpan – Radovljica; …..

Hoteli:

Union – Ljubljana; Jelovica – Bled; Alpinum – Bohinj; Pristava – Bovec; …..

Terme in zdravilišča:

Dobrna, Šmarješke toplice, Dolenjske toplice, Strunjan

Osnovne in srednje šole:

SŠ Veno Pilon – Ajdovščina; ZUJL – Ljubljana; Gimnazija Jesenice; ESŠ Radovljica; TŠC Nova Gorica; OŠ Naklo; SSŠ Rogaška Slatina; SGŠ Celje; Srednja zdravstvena šola Ljubljana; …

Rehabilitacija:

Zavod RS za rehabilitacijo – Ljubljana; Bolnica Begunje

Športni klubi:

Veslaški klub Ljubljanica – Ljubljana; Veslaški klub Bled

Vojska:

Generalštab SV; Vojašnica Šentvid – Ljubljana

Že skoraj 10 let  hidravlično fitnes opremo izvažamo  v druge evropske države: Finsko, Švedsko, Norveško, Nemčijo, Veliko Britanijo,..

Kontakt

Medisport AltitudeTraining
SI-1215, Slovenia

© Medisport 2019 | All rights reserved | Privacy Policy | Webdesign: www.splet99.net