IR hujšanje

IR SVETLOBA IN HUJŠANJE

Infrardeča svetloba

Sončna svetloba je sestavljena iz vidne, uv in infrardeče svetlobe (IR). Svetloba, ki prihaja na Zemljo je v 70% sestavljena iz toplote, ki jo oddaja infrardeči spekter in ima daljšo valovno dolžino kot vidna svetloba. Kombinacija vidne in IR svetlobe učinkovito ogreva telesa z globljo absorbcijo, za razliko od ostalih grelnih teles, ki ogrevajo posredno, preko ogrevanja zraka.

Kako deluje IR svetloba?

Pri izpostavljenosti sončni svetlobi se, v celicah človeškega organizma, zgodijo določene kemijske reakcije. Na primer, ko smo izpostavljeni UV svetlobi se tvori D vitamin. Raziskave so pokazale, da se tudi pod vplivom infrardečih žarkov zgodijo spremembe v celici. Mitohondriji v celici proizvedejo več energije oziroma ATPja (adenozintrifosfat) – snovi, ki daje energijo vsaki mišici našega telesa. Vadba pod vplivom IR žarkov poveča telesno presnovo in z dvigom energije se poveča tudi poraba kalorij.

Drugi učinek IR žarkov je rahel toplotni učinek. Ta blagodejna toplota stimulira dušikov oksid, ki razširi mikrocirkulacijski sistem, kar pomeni večji pretok krvi in kisika v mišice brez dviga krvnega tlaka. Povečana prekrvavitev telesa pospešuje naravni proces razstrupljanja telesa, ki ugodno deluje na vezivno tkivo in podkožje ter zmanjšuje celulit. Ir svetloba povečuje fleksibilnost  in opazno zmanjšuje bolečine v sklepih ali hrbtu med vadbo.  

Najpomembnejši učinek ir žarkov  je povečano izločanje rastnega hormona (HGH). HGH je anti-age hormon, ki ga izloča hipofiza in je ključen tako pri povečanju mišičnega tonusa, kot pri porabi telesne maščobe. IR svetloba poveča osnovno telesno temperaturo za približno eno stopinjo, ki je potrebna za izločanje HGH. To povzroči  visoko porabo telesne maščobe, ki se nadaljuje tudi nekaj ur po koncu vadbe. Končni rezultat je povečano topljenje maščobnih oblog od 2x do 4x več kot pri običajni vadbi.

IR NAPRAVA ZA HUJŠANJE

Naprava združuje aerobno aktivnost – kolesarjenje v polsedečem oziroma polležečem položaju z obsevanjem določenega predela telesa z infrardečo svetlobo.
Opremljena je z 28 IR lučmi, ki oddajajo svetlobo in toploto, elektronsko nastavitvijo sedeža, ki omogoča idealni položaj telesa med vadbo in elektronskim upravljanjem z vgrajenim senzorjem sr. utripa, ki s prilagajanjem obremenitve vzdržuje optimalni utrip, ki je potreben za učinkovito hujšanje, z DVD komponento in  LCD ekranom.

Aerobna vadba na napravi spodbuja maščobno presnovo, izboljšuje kardiovaskularni sistem in prekrvavitev telesa, povečuje mišično maso in definicijo (še posebno na področju glutealnih mišic) ter zmanjšuje celulit. Kolesarjenje v polležečem položaju zaposli največjo mišico v telesu – gluteus, kot porabnika razpoložljive energije.
Osvetljevanje telesa z IR svetlobo odpravlja maščobne obloge lokalizirano – na določenem delu telesa. Maščobne obloge absorbirajo IR svetlobo in se ob tem ogrejejo.
To spodbujdi lokalni metabolizem maščob – telo spozna maščobo, ki ima povišano temperaturo kot lokalni vir energije in jo porabi za aerobno aktivnost.

Že v času prvega tretmaja se občutijo blagodejni učinki IR svetlobe. Po treh tretmajih se dvigne telesna energija, ki je rezultat resonance z mitohondriji. V času začetnih tretmajev se dvigne tudi raven endorfinov, ki okrepijo občutek dobrega počutja in volje do vadbe. Pri šestem tretmaju se opazi zdrav videz in dobro počutje, poveča se telesna vzdržljivost in tonus telesa. Opazijo se zmanjšani obsegi telesa. V naslednjih tretmajih se nadaljuje razstrupljanje telesa, izboljša se prekrvavitev, ki vzpodbudi gradnjo novih celic, telesna presnova se povečuje in čas porabe maščobnih rezerv se daljša. Zmanjšujejo se obsegi in izgubljajo kilogrami. Učinek se poveča s podporo zdrave in uravnotežene prehrane. Rezultati so individualni in se razlikujejo glede na splošno stanje uporabnika. Tretma traja od 30 do 40 minut.

Pomembno: Med enim in drugim tretmajem ne sme biti več kot dva dni premora, da ohranimo blagodejni vpliv IR svetlobe.

UČINKI IR HUJŠANJA

Dvig metabolizma

Pod vplivom IR svetlobe mitohondriji (energijski del celice)  proizvedejo več ATP (celično gorivo).

Zmanjšanje maščobnega tkiva

Skupina žensk, ki je vadila pod vplivom IR svetlobe 4xtedensko štiri tedne je v povprečju izgubila 440% več, kot vzporedna skupina žensk, ki je vadila brez vpliva IR svetlobe.

Zmanjšanje obsegov in kilogramov hitreje

Dvig metabolizma povzroči dvakrat večjo porabo kalorij v enakem času. Poveča se prekrvavitev organizma, ki omogoči večji pretok kisika in hranilnih snovi do mišic ter učinkovitejše odstranjevanje toksinov iz telesa in tako zmanjšanje celulita.

Lokalno odstranjevanje maščobnih oblog

Z različnim pozicioniranjem IR luči lahko osvetljujemo poljubni del telesa in tako spodbudimo lokalno porabo maščobnih oblog.

Povečanje energije

IR svetloba aktivira barvno občutljivo kemikalijo (kromoforje in citokromni sistem), ki do globine 23cm stimulira energijske procese v celici.

Povečana prekrvavitev v mišicah

IR svetloba vpliva na sprostitev dušikovega oksida, ki razširi žile v mikrocirkularnem sistemu in omogoči večji dotok krvi v mišice.

Večja vzdržljivost

Mišična utrujenost se pod vplivom IR svetlobe zmanjša za 42,2%. Vrhunski športnik lahko doseže dvig lastnega aerobnega praga.  

Večja moč

Na izločanje rastnega hormona ne vpliva vadba sama po sebi, temveč povečana telesna temperatura, ki jo dosežemo z IR svetlobo. Rastni hormon povečuje mišično maso,  zadržuje kalcij in okrepi lipolizo (porabo rezervne maščobe).

Krajši čas okrevanja

Mikrotraume, drobne poškodbe mišičnih vlaken so spremljajoči faktor pri izgradnji mišic.  Snovi, ki so v telesu odgovorne za regeneracijo tkiva kot so integrin, laminin, določeni proteini in protein kinezin postanejo bistveno učinkovitejši pod vplivom IR svetlobe.

Krajši čas vadbe

Zaradi povečane proizvodnje ATP in hitrejšega pretoka krvi skozi kapilare, lahko oseba skrajša čas, ki je potreben za ogrevanje in vadi na višji težavnostni stopnji brez strahu pred naglim dvigom krvnega tlaka. Za povečan učinek vadbe, brez podaljšanja časa vadbe ali obremenitve.

Priprava na sončenje v solariju

Pod vplivom IR svetlobe se izboljša prekrvavitev, ki pripelje kri bližje površini kože, kar pomaga pri oksidaciji melanina v koži. To zagotavlja boljšo porjavelost v primeru, da se terapija z IR svetlobo uporabi pred tretmajem v solariju.

Razstrupljanje telesa

Povečan pretok krvi spodbudi znojnice, da s pomočjo znoja odstranjujejo iz telesa odpadne produkte presnove in različne toksine. Potenje je edini način, da se iz telesa odstranijo karcinogeni PCB, dioksin, ftalati in hitrohlapne organske hidrogenkarbonate.

Zmanjša vidni celulit

Celulit  je rezultat odvečne maščobe, odpadnih snovi in toksinov, ki so se zaradi slabe cirkulacije zadržali v podkožju in postane viden zaradi oslabljenega vezivnega tkiva. IR svetloba pomaga pri obnovi vezivnega tkiva in dokazano zmanjšujejo celulit.

Pomlajevanje kože

DNA sinteza v fibroblasih, ki vpliva na elastičnost kože se pod vplivom IR svetlobe  poveča do 5x. Rezultat je mladostna, lepša koža.

Zmanjšanje bolečine v sklepih in mišicah, ter povečana fleksibilnost

Toplota IR svetlobe se že dalj časa uporablja v rehabilitaciji. Dokazano blaži bolečino in poveča prekrvavljenost na bolečih delih ter poveča stopnjo fleksibilnosti.

Izboljšuje čustveno doživljanje in počutje

Zaradi povečanega izločanja endorfina, serotonina (hormon sreče) in melatonina (hormon mladosti).

Trajni rezultati

Dosežen rezultat ne zmanjšuje le maščevja in lokalnih maščobnih oblog, temveč trajno vpliva na spremembo telesne presnove. S povečanjem mišične mase porabi telo več energije tudi ko miruje.

Varnost IR svetlobe

Infrardeča svetloba je del spektra elektromagnetnih valov, ki so nujno potrebni pri presnovi in rasti človeškega organizma. IR žarki so del naravnega svetlobnega spektra le da ne vsebujejo nevarnih UV žarkov, ki poškodujejo kožo. To je tudi vzrok zakaj NASA redno uporablja to vrsto energije v vesoljskih projektih. IR svetloba je tudi vibracijska energija s katero je človeško telo v resonanci, zato tudi prodira skozi kožo. IR žarki so tako varni, da se z njimi ogreva telo novorojenčka.

UPORABA

 • V zdraviliščih, wellness, spa in fitnes centrih
 • V centrih za hujšanje in oblikovanje telesa
 • V kozmetičnih salonih in estetskih centrih
 • V zdravstvenih domovih in zasebnih ordinacijah
 • V programih zmanjševanja prekomerne telesne teže
 • V antistresnih programih

REFERENCE

 • Terme Krka Zdravilišče Šmarješke Toplice
 • Mega Center Kranj
 • NN Dimenzije Celje
 • Wellness MojFit Ljubljana
 • Studio Eva Ljubljana
 • ŠD Gib Ljubljana

Za vse informacije, ponudbe, naročila in cenik nas kontaktirajte.

Kontakt

Medisport AltitudeTraining
SI-1215, Slovenia

© Medisport 2019 | All rights reserved | Privacy Policy | Webdesign: www.splet99.net