O kontrastnem treningu

CONTRAST TRAINING
KONTRASTNI TRENING

KAJ JE KONTRASTNI TRENING?

Kontrastni trening (Contrast Training) predstavlja povsem nov pristop na področju športa,
zdravja in dobrega počutja. V eni vadbi združuje vadbo v hipoksiji (zrak z nižjo vsebnostjo kisika), ki jo poznamo kot višinski trening (Altitude Training) in hiperoksiji (zrak z višjo vsebnostjo kisika) ki jo poznamo kot vadbo s kisikom (EWOT- Exercise with Oxygen Therapy).
Kontrastni trening izvajamo na osnovi različnih protokolov, ki se razlikujejo glede na učinek oziroma dosego željenega cilja.

KAKO KONTRASTNI TRENING DELUJE?

Kot smo že omenili kontrastni trening (Contrast Training) združuje vadbo v hipoksiji in vadbo s kisikom. Po protokolu sistem preklaplja iz kisika na višinski zrak in nazaj.

S treningom v hipoksiji celice v telesu zelo hitro ustvarijo povečano potrebo po kisiku, še posebno pri visoki intenzivnosti kot je šprint, v hiperoksični fazi (kisikovi), ki sledi pa se telo zelo učinkovito preplavi s kisikom. Celice tako vsrkajo večje količine kisika kot bi jo v običajnih razmerah. Nasičenost s kisikom je žal omejena s kapaciteto hemoglobina, ki lahko veže največ štiri mulekule kisika, razen v primeru ko ustvarimo pogoje, da se kisik lahko raztaplja v krvni plazmi. Kontrastni trening zaradi dihanja kisika in telesne aktivnosti, ki poveča parcialni tlak v pljučih omogoči raztapljanje velike količine kisika v krvni plazmi. Podoben učinek lahko dosežemo edino s terapijo v hiperbarični komori, ki pa na osnovi nekaterih ugotovitev, učinkovitost ni na isti ravni, saj ne vključuje telesne aktivnosti.

 

KAJ OMOGOČA MEDISPORT KONTRASTNI SISTEM ZA KONTRASTNI TRENING?

Medisport kontrastni sistem (Contrast System) predstavlja sistem, ki je sestavljen iz specialne opreme in protokolov, ki jih vodi računalniški program. Sistem omogoča hitre (v sekundi) menjave med višinskim (hipoksičnim) zrakom in kisikom (hiperoksični) na osnovi predprogramiranih ali ročnih protokolov vodenih s pomočjo kontrolne enote. Protokole je mogoče spreminjati, ustaviti, preskočiti posamezne faze ali pa kreirati lasten protokol z ročno nastavitvijo.
Protokoli omogočajo različne vadbene principe, na podlagi katerih dosežemo željeni cilj, recimo, povečanje Vo2max, hitra regeneracija med in po treningu ali tekmi, detoksifikacija telesa, krepitev imunskega sistema,…

 

Oprema je prenosna in zasnovana tako, da so vsi deli, razen generatorja zloženi v kompaktnem letalskem kovčku. Sestavlja jo: hipoksični – hiperoksični generator model EO2contrast, sistemska rezervoarja: hipoksični in hiperoksični, kontrastnia modul, kontrolna enota z LCD ekranom in dodatki. Poleg potrebujemo še sobni ergometer, ki je lahko kolo, veslač, steper za izkušene tudi kolesarski trenažer ali valji. Za začetnike in v komercialne namene se priporoča sobno kolo saj je gibanje enostavno in zaradi položaja telesa tudi najbolj varno za uporabnike, ki motorično niso najbolj vešči, saj protokoli kontrastnega treninga lahko vključujejo tudi kratke šprinte.

Računalniško vodeni protokoli nam omogočajo izbiro različnih programov, ki pokrivajo tako športno področje, kot področje, kjer krepimo zdravje in dobro počutje. Večina programov deluje za oba področja oziroma za vse uporabnike. Uporabnik spremlja potek protokola preko ekrana in sledi navodilom za posamezno fazo. Vadba se izvaja z masko, na izbranem ergometru, protokoli po katerih poteka pa niso daljši od 30 minut. Za učinkovito regeneracijo, med dvema tekmama (polfinale – finale), ko imamo na voljo samo 10-15 minut ali ko smo v časovni stiski, zadostuje že 6 minutni protokol. Izkušnje kažejo, da bolj ko smo utrujeni in zakisleni, učinkovitejši je protokol oziroma večji je učinek. Učinek nekaterih protokolov lahko še okrepimo z uživanjem določenih prehranskih dopolnil.

Protokoli kontrastnega treninga vplivajo na:
• regeneracijo in okrevanje po treningu, tekmi ali med dvema tekmama
• razvoj športnih zmogljivosti
• povečanje VO2max
• metabolizem (možganska oksigenacija, detoksifikacija, imunski sistem)
• moč (razvoj veznega tkiva)
• hitrejšo višinsko aklimatizacijo in regeneracijo na višini

Poleg kontrastnih protokolov pa Medisport kontrastni sistem (Contrast System) omogoča izvedbo tudi ostalih sistemov vadbe:

 • Kontrastni trening – Contrast Training
  Aktivni intervalni hipoksični hiperoksični trening
 • Višinska vadba – Altitude Exercise
  Aktivni hipoksični trening
 • IHHT – Intermittent Hypoxic Hyperoxic Training
  Pasivni intervalni hipoksični hiperoksični trening
 • IHT – Intermittent Hypoxic Training
  Pasivni intervalni hipoksični trening
 • EWOT – Exercise with Oxygen Therapy
  Trening s kisikom
 • Kisikove terapije – Oxygen Therapy

KOMU JE MEDISPORT KONTRASTNI SISTEM ZA KONTRASTNI TRENING NAMENJEN?

 • osebni uporabi za vrhunske in rekreativne športnike; športnikom vseh aerobnih športov in športov, ki zahtevajo koncentracijo; športnikom, ki imajo slabo regeneracijo oziroma jih pesti sezonska utrujenost; športniki, ki redno uporabljajo višinski trening ali se pripravljajo na višinskih pripravah.
 • za vse osebe, ki iščejo učinkovit sistem za krepitev zdravja, izboljšanje splošnega počutja in zmanjšanje ali odpravo simptomov kroničnih bolezni in stresa
 • alpinistom, gornikom in trekerjem kot del programov višinske aklimatizacije ali kot pomoč pri simptomih višinske bolezni
 • zdraviliščem, spa in velnes centrom za programe hujšanja, detoksifikacije,
  antistres programe, programe za krepitev imunskega sistema, menedžerski
  programi,…
 • športnim centrom, športnim klubom,… za programe razvoja športnih
  zmogljivosti, regeneracije športnikov in višinske aklimatizacije
 • fitnes centrom za programe hujšanja, regeneracije in krepitve telesne
  zmogljivosti

Contact

Medisport AltitudeTraining
SI-1215, Slovenia

© Medisport 2019 | All rights reserved | Privacy Policy | Webdesign: www.splet99.net