Programi treninga

CONTRAST TRAINING PROGRAMS
PROGRAMI KONTRASTNEGA TRENINGA

Protokol 1
PERFORMANCE BOOST

stimulira izločanje HGH (rastni hormon) in EPO (hormon eritropoetin) in zelo hitro poveča VO2max

Opis protokola:

Protokol je bil oblikovan na osnovi intervalnega modela šprintov, trening sistema, ki ga uporablja večina športnikov različnih športnih zvrsti za hitro izboljšanje telesnih sposobnosti oziroma napredek. Protokol v kratkem času izboljša VO2max, hitreje kot ustaljene metode, stimulira izločanje rastnega hormona (HGH) in hormona eritropoetina (EPO) z uporabo hipoksije in hiperoksije v okviru enega protokola. Nekateri uporabniki poročajo o izboljšanju VO2max tudi za 25% v samo 10 tednih.
Poglavitna razlika med običajno metodo šprintov in tem protokolom je podaljšano okrevanje med posameznimi šprinti, ki zaradi uporabe kisika deluje kot razstrupljanje in učinkovito odplavlja stranske produkte presnove. Protokol omogoča učinkovitejšo regeneracijo in razkislitev telesa.

 

Protokol narekuje izvedbo maksimalno 8 šprintov, vendar uporabnik lahko prekine izvedbo naslednjega šprinta, ko čas šprinta, ki ga lahko zdrži pade na polovico. Šprinti morajo biti izvedeni takoj po okrevanju brez odlašanja in počivanja med samim šprintom. Napredek nakazuje že število šprintov, ki jih uporabnik lahko izvede. Redki športniki so sposobni že v začetku izvajanja kontrastnega treninga izvesti vseh 8 šprintov v priporočenem tempu.

Protokol je sestavljen iz 2 faz. Prvi šprint predstavlja EPO fazo v kateri protokol uporabi različne metode stresa, ki spodbudijo prilagoditvene mehanizme v telesu in stimulirajo hormon EPO z začetno in ponavljajočo se hipoksijo. Ostali šprinti predstavljajo HGH fazo, kjer hipoksični šprinti povzročijo močan anaerobni stres, ki povzroči hitro porabo serumske glukoze, ki stimulira izločanje rastnega hormona (HGH).

Ko pretok krvi in srčni utrip pri obremenitvi presežeta običajne vrednosti vadbe se učinek razstrupljanja okrepi, še posebno intenzivno razstrupljanje se sproži v začetnih ciklih protokola.

V primeru, da uporabnik želi okrepiti zmanjšanje maščobnega tkiva, se po končanem protokolu, priporoča uporaba hipertermije (savna, vroča kopel,…). S podporo primerne prehrane se lahko izgubi kilogram telesne teže po petih izvedenih vadbenih protokolih.

Protokol 2.
BEFORE/AFTER RACE

poveča koncentracijo kisika v krvi, odpre kapilare in okrepi pretok krvi, poveča odpornost veznega tkiv, odpravlja utrujenost, odplavlja mlečno kislino in bolečine, skrajša čas regeneracije na polovico, obnavlja nivo kisika v glavi,
takoj izboljša mentalno funkcijo

Opis protokola:

Protokol se uporablja pred tekmo ali treningom, po tekmi ali treningu in za oksigenacijo možganov.

Protokol uporabljen pred tekmo ali treningom pomaga športniku na način, da:

 • odpre kapilare za optimalen pretok krvi v mišice tudi takrat, ko je bil le ta oviran s predhodnim treningom ali tekmo.
 • se lahko uporabi kot zelo učinkovito ogrevanje pred tekmo, ker ne povzroča utrujenosti. Priporoča se najmanj 24 ur pred tekmovanjem.
 • okrepi vezivno tkivo in tako zmanjša možnost poškodb.
 • skrajša čas regeneracije na polovico

Protokol uporabljen po tekmi ali treningu pomaga športniku na način, da:

 • zmanjša utrujenost
 • s povečanim pretokom krvi zmanjšuje vnetja v obremenjenih mišicah in tkivih
 • zmanjšuje bolečino z odplavljanjem mlečne kisline iz telesa
 • skrajša čas regeneracije na polovico z odpravo vnetja, ki le to upočasnuje
 • s povečano količino kisika v krvi pospešuje celjenje mikro poškodb v veznem tkivu
 • zmanjša kopičenje odpadnih produktov presnove in tako preprečuje prekomerno utrujenost, kot posledico pretreniranosti

Protokol uporabljen za oksigenacijo možganov obnavlja nivo kisika v glavi, kot pomoč pri vnetjih možganov, oči in ušes pri različnih oblikah težav kot so:

 • lažje poškodbe možganov znane kot pretres možganov
 • miselna dezorientiranost znana kot megla v glavi
 • omotica, ki jo povzroča nizek krvni tlak
 • motnje notranjega ušesa znane kot Ménièrejeva bolezen
 • zvonenje v ušesih znano kot Tinitus
 • različne vrste vrtoglavice kot je recimo Vertigo
 • utrujenost, pomanjkanje koncentracije in omotica, ki jih povzroča bivanje na visoki nadmorski višini (alpinisti, planinci, športniki na višinskih pripravah,…)

Protokol odpira žile in kapilare ter tako omogoča maksimalni pretok s kisikom bogate krvi do možganov, ki pomaga odpraviti težave. Na osnovi iskušenj protokol hitro in opazno izboljša kognitivno funkcijo.

Protokol 3.
OXYGEN BOOST

odpravlja utrujenost v sredini sezone, spodbudi razvoj rdečih krvničk, izboljša pljučno funkcijo

Opis protokola:

V okviru protokola uporabnik prehaja iz kisika na hipoksični (višinski) zrak. Šprinti na visoki nadmorski višini povzročijo kisikov dolg, zato je kisikova faza, ki sledi šprintu, močnejša in kisik bolj učinkovito preplavi telo.
Učinki protokola:

 • učinkovito preplavi telo s kisikom
 • izboljša transport kisika v krvi in njegovo učinkovitejšo porabo v telesu
 • spodbuja produkcijo hormona eritropoetina (EPO), ki poveča produkcijo rdečih krvničk
 • povečano število rdečih krvničk
 • poveča količino shranjenega kisika v krvi, kar vpliva na spremembo prehoda iz aerobne v anaerobno proizvodnjo energije v času povečanega napora
 • izboljša pljučno funkcijo
 • stimulira prilagoditev na višino
 • rešuje problem sezonske utrujenosti že samo z enim ali dvema vadbama.

 

Protokol 4.
ANAEROBIC STRESS

podaljša aerobno zmogljivost in zakasni prehod v anaerobni prag – zakislitev telesa

Opis protokola:

Protokol poveča aerobno vzdržljivost in zakasni prehod v anaerobno energijsko presnovo ter tako zviša anaerobni prag uporabnika pri visokih obremenitvah. Protokol izboljša prenos kisika po telesu in optimizira uporabo shranjenega kisika v telesu z nizko in visoko saturacijo (SPO2) v krvi.

Nizka saturacija omogoči zakasnitev prehoda v anaerobno energijsko presnovo s shranjenim kisikom v krvi medtem, ko visoka saturacija pospeši regeneracijo pri prehodu iz anaerobne v aerobno presnovo.

S tem protokolom lahko uporabnik uči in trenira svoje telo kako naj učinkovito uporabi v krvi shranjeni kisik, vsakič, ko doseže nizek nivo saturacije ter tako podaljša vadbo v aerobni presnovi. Najnižja saturacija, ki je bila zaznana pri športnikih je bila cca 60% , običajno pa posamezniki lahko vzdržijo 75 – 85% saturacijo (v normalnih pogojih je SPO2 med 96% in 99%).

 

Protokol 5.
DEEP REGENERATION

odpravlja utrujenost, pretreniranost in nelagodje v sredini tekmovalne sezone

Opis protokola:

S tem protokolom je mogoče samo z enim tretmajem odpraviti trdovratno utrujenost, ki je rezultat intenzivnih treningov v višku sezone.

Sezonsko utrujenost povzroča pretreniranost, le ta pa stres, ki oži krvne žilice – kapilare. Pretok krvi je zato omejen in omejen je tudi pretok kisika v krvi kar posledično povečuje anaerobno presnovo. Rezultat je povečana produkcija mlečne kisline v mišicah in telesnih tkivih kar povzroči začaran krog nenehnega vračanja v anaerobno presnovo. Športniki z napredovanjem sezone občutijo povečano utrujenost, apatijo, nelagodje in težave s spanjem.

Protokol obnovi pretok krvi, odpre kapilare in učinkovito preplavi telo s krvjo bogato s kisikom.

 

Protokol 6.
BODY DETOX

odstranjuje odpadne produkte presnove, omogoča zdravljenje telesnih tkiv, plazme in limfe, enako uporabi hiperbarične komore

Opis protokola:

Protokol je enakovreden večurni terapiji v hiperbarični komori. Izkušnje kažejo, da je morda celo bolj učinkovit, saj telesna aktivnost, ki ustvarja potrebni tlak v pljučih, učinkoviteje pripelje kisik do mišic in tkiv, ki ga le te potrebujejo za regeneracijo ali celjenje.

Protokol zmanjšuje utrujenost, nelagodje, pomanjkanje energije, izčrpanost, izgorelost, pomaga pri vsakodnevnem stresu,…

Za uporabnike, ki se počutijo bolne, utrujene po potovanju ali so že staknili prehlad, virozo ali gripo se priporoča, da ob izvajanju protokola vzamejo prehranske dodatke, ki krepijo imunski sistem (kapljice ehinacije, mačji krempelj, kolostrum, gobo reishi, tinkturo timijana,…) in še povečajo učinek protokola.

Učinki protokola:

 • okrepi imunski sistem
 • omogoča zdravljenje telesnih tkiv, plazme in limfe z visokim deležem kisika
 • odstranjuje odpadne produkte iz telesnih tkiv

 

Protokol 7.
GO TO ALTITUDE

izboljša pljučno funkcijo, poveča proizvodnjo rdečih krvničk, izboljša prekrvavitev, protokol se izvaja 3 tedne pred vzponom

Protokol naj bi uporabljali vsak dan skupaj z višinskim šotorom – hipoksični sistem za simulirano višinsko spanje – tri tedne ali vsaj dva tedna pred odhodom na visoko nadmorsko višino.

Opis protokola:
Protokol uporablja odziv telesa na zrak z manj kisika tako, da le ta sproži mehanizme prilagajanja na visoko nadmorsko višino. Na koncu stimulacije z višinskim zrakom protokol uporabi kisik, za fazo ohlajanja in tako skrajša čas, ki je potreben, da se telo opomore po višinskem zraku.

Prilagoditveni mehanizmi v telesu so:

 • povečana produkcija hormona
 • eritropoetina – EPO, ki vzpodbudi povečano produkcijo rdečih krvničk – eritrocitov
 • izboljšana pljučna funkcija
 • razvoj novih kapilar in izboljšan
 • prenos kisika s krvjo do telesnih tkiv, mišic in možganov
 • poveča nastanek in gostoto mitohondrijev (energijski del celice) in omogoča učinkovitejšo rabo kisika v produkciji energije

Protokol 8.
IHHT – INTERVALNI (IZMENIČNI) HIPOKSIČNI HIPEROKSIČNI TRENING

dviguje raven energije, pomlajuje mitohondrije, zmanjšuje stres, upočasni staranje

 

Opis protokola:
Zadnji prednastavljeni protokol je edini, ki deluje v pasivnem načinu, kar pomeni, da uporabnik udobno sedi ali leži in izmenično diha hipoksičen (višinski) in hiperoksičen (kisik) zrak preko maske po vnaprej nastavljenem protokolu.

Učinki protokola:

 • pomlajevanje mitohondrijev
 • povečana sposobnost regeneracije telesnih celic
 • povečana učinkovitost mitohondrijev, ki zmanjšujejo oksidativni stres (staranje, degenerativne bolezni,…)
 • povečana telesna energija na molekularni ravni
 • izboljšan prenos in uporaba kisika v telesu
 • preplavi telo s kisikom
 • povečana prekrvavitev in s tem pretok krvi v mišice in tkiva
 • povečane vrednosti EPO, hemoglobina in mioglobina, ki omogočajo prenos večjih količin kisika do celic.
 • povečano izločanje rastnega hormona
 • protokol je učinkovit tudi pri zdravljenju astme, sladkorne bolezni, motenj spanja in kroničnih bolezni
 • uporabnik lahko ta protokol uporabi tudi, ko je poškodovan ali bolan.
IHHT-AltitudeTraining-ContrastTraining-Ewot-CellGym-AdaptiveContrast

Protokol 9.
Manual

 

Opis protokola:

Zadnji protokol ni programiran protokol temveč omogoča uporabniku, da ročno upravlja svoj lastni protokol z nastavitvijo stopnje kisika in števca.

Protokol „Manual“ se lahko uporabi pri ostalih sistemih treninga kot so:

IHT – Intervalni hipoksični trening, pasivna oblika vadbe, kjer uporabnik v sedečem položaju s pomočjo maske izmenično diha višinski in sobni zrak po protokolu.

IHHT – Intervalni hipoksični hiperoksični trening, (Intermittent) Hypoxic Hyperoxic Training, pasivna oblika vadbe, kjer uporabnik v sedečem položaju s pomočjo maske izmenično diha višinski zrak in zrak obogaten s kisikom.

 

VIŠINSKA VADBA – Aktivni hipoksični trening, vadba z masko na različnih ergometrih (kolo, steper, tekač, veslač,…) z zmerno intenzivnostjo za regeneracijo ali rehabilitacijo ali intenzivna vadba za športni napredek, kjer se uporablja samo višinski zrak.

EWOT – Trening s kisikom, aktivna vadba z masko po protokolih pri kateri se uporablja samo kisik.

Vadba za krepitev vezivnega tkiva
Pri poškodbi vezivnega tkiva ali mišice lahko uporabnik, ob dihanju zraka obogatenega s kisikom, izvaja terapevtske vaje s ponavljajočimi gibi, ki izolirajo občutljivo tkivo in tako pospeši rehabilitacijo.

Pri različnih metodah treninga, kot rezultat neuravnoteženega razvoja mišic in veznega tkiva, pogosto nastajajo neravnovesja v strukturi in moči, ki povečujejo možnost poškodb. Večje obremenitve pri treningu povzročajo mikro poškodbe veznega tkiva. Pri vrhunskih športnikih se to odraža kot kronično vnetje in poškodbe veznih tkiv (tudi mikro poškodbe veznega tkiva, ki nastajajo pri večjih obremenitvah med treningom) in pogosto prizadenejo športnike z večjo mišično maso.

Športnik lahko prepreči poškodbe s krepitvijo vezivnega tkiva. Vaje izvajamo tako, da preko maske dihamo kisik in hkrati izvajamo specialne vaje recimo na okrogli blazini ali dvigujemo lahke uteži na vibracijski platformi in podobno.

Vadba s kisikom pomaga pri zdravljenju in krepitvi vezivnega tkiva.

Contact

Medisport AltitudeTraining
SI-1215, Slovenia

© Medisport 2019 | All rights reserved | Privacy Policy | Webdesign: www.splet99.net