Višinski trening za konje

EQUINE ALTITUDE TRAINING SYSTEM

Prve študije o vplivu višine na konje, datirajo že v šestdeseta leta, toda šele leta 1971, po zmagi Canonera II na derbiju v Kentackyju, ki je bil pred tem več tednov na višinskih pripravah, je postala metoda poznana širšemu krogu, ter podobno kot pri atletih, postala sestavni del treninga tekmovalnih konj.

Sistem vadbe spi visoko- treniraj nizko (AltitudeTraining method: SLEEP HIGH – TRAIN LOW) je podobno kot pri športnikih, tudi pri konjih najbolj pogosto uporabljena metoda višinskega treninga. Pri konjih ga izvajamo s pomočjo višinskega – hipoksičnega boksa. V boks stalno dovajamo svež, čist zrak, iz katerega odstranimo del kisika ter tako ustvarimo pogoje, ki ustrezajo izbrani nadmorski višini. Lahko bi dejali, da prezračujemo boks s hipoksičnim zrakom. Tako lahko kjerkoli ustvarimo pogoje za bivanje na višini.

Višinska vadba, podobno kot pri elitnih športnikih, tudi pri konjih, terja določene fiziološke prilagoditve. Ob tem se poveča aerobna moč in vzdržljivost, ki odraža resnični genetski potencial konja.

Ta povečana vzdržljivost in zmogljivost se odraža na hitrosti in vzdržljvosti, učinkovitejši vadbi, hitrejšemu in učinkovitejšemu okrevanju in zmanjšani možnosti poškodb.

Z VIŠINSKIM TRENINGOM KONJ RECITE NE DOPINGU

V prizadevanju, da bi se izboljšale atletske sposobnosti športnih konj je poskočila tudi uporaba prepovedanih snovi. Poleg tega, da je uporaba teh dodatkov nezakonita, veliko teh snovi potencialno ogroža tudi zdravje konj.
V primerjavi z nedovoljenimi dodatki je metoda višinskega treninga za konje povsem neškodljiva, vadba je pravzaprav prilagajanje fizioloških mehanizmov konj na visoko nadmorsko višino, brez stranskih učinkov in celo podpira zdravje konj.

VIŠINSKI SISTEM ZA TRENING KONJEV – EQUINE ALTITUDE TRAINING SYSTEM

Višinski sistem za trening tekmovalnih konjev (Equine Altitude Training System) je prilagojen specifičnim potrebam konj oziroma okolju, ki se nekoliko razlikuje od okolja oziroma prostora za višinski trening ljudi. Z višinskim sistemom za trening konjev lahko ustvarimo okolje s poljubno nadmorsko višino v majših boksih, hlevih ali dvoranah za višinsko vadbo konj.

Višinski sistem za konje se lahko postavi kjerkoli, na poljubni nadmorski višini, še posebno učinkovita pa so okolja na višino morja, kjer lahko konji uporabljajo metodo treninga “TRAIN LOW – SLEEP HIGH”, kjer spijo na višini in trenirajo na nižini. V višinskem prostoru pa naj bo to večji višinski boks (equine altitude stable) ali celoten višinski hlev lahko tekmovalni konji izvajajo poleg višinskega spanja (equine altitude sleeping) tudi trening na tekaški preprogi, kjer ni potrebna maska saj je višinsko okolje (altitude training environment ) že zagotovljeno.

Profesionalni višinski sistem za tekmovalne konje (Equine Altitude Training System) je sestavljeni iz sistema za pripravo zraka, delom z višinskim modulom, prezračevalnim sistemom in računalniškim sistemom za krmiljenje, ki povezuje in nadzorjuje vse naštete komponente ter omogoča uporabo višinskega okolja po standardnem protokolu ali protokolu po meri uporabnika.

Profesionalni višinski sistemi za konje omogočajo uporabo poljubne nadmorske višine večjemu številu živali in se lahko uporabljajo za spanje (altitude sleeping) in/ ali za aktivno višinsko vadbo (altitude exercise). Na osnovi specifičnih potreb se lahko višinski sistem oblikuje kot prenosni sistem na osnovi višinske modularne komore ali samostoječe napihljive komore.

KAJ PONUJA VIŠINSKI SISTEM ZA TRENING TEKMOVALNIH KONJEV?

Z

Računalniško krmiljen nadzorni sistem, ki kontrolira vsebnost kisika, raven CO2 in hlapnih organskih spojin kot sta amnonijak in metan. Kontrolni sistem deluje 24 ur/ 7 dni v tednu in omogoča povezavo, nadzor, spremembo nastavitev in intervencijo v realnem času s strani Medisport Altitude Systems in s strani uporabnika tudi, ko ta ni fizično prisoten.

Z

Velik LCD ekran z zaslonom na dotik s prikazom posameznih višinskih prostorov. Sistem omogoča nastavitve, ki se prikazujejo na LCD ekranu: nastavljeno višino in trenutno višino, obe v odstotku kisika in z odgovarjajočo višino, čas, vrednosti CO2, nastavitev višine ročno, nastavitev višine po urniku, nastavitev urnika za daljše časovno obdobje, histerezo višine. Pri dodatni opciji lahko spremljamo: vlažnost v prostoru in temperaturo.

Z

Zvočni in vizualni alarm v primeru odstopanj od prednastavljenih stopenj, ki se zapisujejo v arhiv alarmov za kasnejšo diagnostiko. Zaustavitev sistema, v delu kjer se pojavijo odstopanja, npr. v enem od boksov ali hlevov.

Z

Poljubno nadmorsko višino, ki je lahko tudi 8.000m (7% O2) ali več, kar pa seveda pri treningu konj tako visoka hipoksija nima nobenega smisla.

Z

Sistem prezračevanja, ki deluje tako, da višinski prostor prezračujemo s hipoksičnim zrakom s čimer zagotavljamo svež, prečišen zrak z doseganjem želene višine.

Z

Pretok do 10.000 L/m ali tudi več, odvisno od moči sistema oziroma potreb uporabnika.

Z

Učinkovit sistem odstranjevanja nezaželenih bioloških plinov.

Z

Učinkovita hepa filtracija vpihanega zraka.

Z

Možnost izgradnje okoljskega prostora (environmental chamber), ki lahko simulira pogoje v različnih podnebnih okoljih, kjer se izvajajo konjske dirke: suh in vroč zrak v puščavah, vlažen in vroč v tropih, višinski zrak na visokih planotah, kjer poleg višine lahko uravnavamo tudi vlažnost prostora.

FIZIOLOGIJA VIŠINSKEGA TRENINGA S SIMULACIJO NADMORSKE VIŠINE

Prednosti višinskega-hipoksičnega treninga izhajajo iz fiziološkega odziva telesa konja na prilagajanje visoki nadmorski višini – na aklimatizacijo. Z večanjem nadmorske višine, delni tlak pada sorazmerno z zmanjševanjem atmosferskega zračnega tlaka s tem pade tudi hitrost prenosa kisika iz pljuč do krvi. Posledično pride zaradi tega manj kisika do telesnih tkiv. V odgovor, na zmanjšano preskrbo s kisikom, se telo odzove z vrsto fiziološkimi prilagoditvami, da bi zagotovilo dovolj kisika.

 

Prilagajanje visoki nadmorski višini je opazno pri naslednjih fizioloških prilagoditvah

Povečana učinkovitost dihanja se odraža skozi

 • povečan pretok zraka skozi pljučne mešičke poveča vdihano količino kisika v pljučih
 • večji volumen vdihanega zraka poveča izmenjavo večje količine kisika v pljučih
 • povečan VO2max, poveča porabo kisika, kar izboljša aerobno moč
 • povečana moč dihalnih mišic, izboljša učinkovitost dihanja

Povečana učinkovitost se odraža skozi

 • povečan pretok mase rdečih krvničk, izboljša transport kisika do celic
 • povečana koncentracija snovi 2,3 DPG v rdečih krvničkah omogoča sproščanje kisika iz rdečih krvničk v skeletne mišice.
 • premik kisikove krivulje v hemoglobinu pa poveča težnjo hemoglobina, da sprosti kisik v skeletnih mišicah.
 • povečana gostota kapilar v skeletnih mišicah omogoči učinkovitejši prenos kisika do mišic in hitrejše odstranjevanje laktata oziroma mlečne kisline iz mišic.
 • izboljšane lastnosti preoblikovanja rdečih krvničk, izboljšajo pretok krvi skozi mikrokapilarni sistem v mišicah.
 • povečana oksidativna encimska kapaciteta v mišicah izboljša aerobne sposobnosti in dvigne anaerobni prag

Izboljšana aerobna moč in vzdržljivost, se odraža skozi

 • povečano maksimalno porabo kisika (VO2 max)
 • spremembe pri porabi mišičnega glikogena, maščobe in presnovi ogljikovih hidratov podaljšajo aerobno energijsko presnovo.
 • povečana krvna rezervna kapaciteta, ki vpliva na zmanjšanje laktata in višji aerobni prag.
 • manjšo tvorbo laktata – mlečne kisline, zaradi manjše porabe glikogena v mišicah.
 • povečana koncentracija mitohondrijev v celicah skeletnih mišic, poveča aerobno zmogljivost
 • povečana oksidativna encimska kapaciteta skeletnih mišic izboljša aerobne sposobnosti in dvigne anaerobni prag

Izboljšan kardiovaskularni sistem se odraža skozi

 • znižanje maksimalnega srčnega utripa pri vadbi, poveča sposobnost srca pri obremenitvah
 • izboljšano diastolično polnjenje srčnih prekatov (faza, ko srce počiva) poveča učinkovitost srca
 • povečan volumen srca pri utripu poveča sposobnosti delovanja srca
 • izboljšan miokardni energijski izkoristek poveča učinkovitost srca in vzdržljivost
 • večja srčna rezerva izboljša vzdržljivost

Hitro in popolnejše okrevanje po visoko intenzivni vadbi

 • bolj učinkovita vadba zmanjša število treningov
 • hitrejše okrevanje po visokointenzivni vadbi
 • krajši čas za priprave
 • manjša možnost poškodb, ki običajno nastanejo zaradi preutrujenosti, zaradi učinkovitejšega treninga in posledično manjšega števila vadbenih ciklov

Skupni učinki teh fizioloških prilagoditev na visoko nadmorsko višino, v kombinaciji s ciljnimi kondicijskimi programi dosežejo, da so konji pri katerih smo izvajali višinski trening (eqine altitude training) sposobni delovati z maksimalno aerobno močjo v daljšem časovnem intervalu in sposobni hitrejše regeneracije po visokih obremenitvah. To se opazi v učinkovitejši vadbi z zmanjšano možnostjo poškodb pri treningih pred dirko.

ZGODOVINA VIŠINSKEGA TRENINGA

Po olimpijskih igrah v Mexico City leta 1968, kjer je bil športni svet priča učinkom nadmorske višine in pri katerih se je izkazalo, da so športniki, ki v svoj trening vključijo tudi bivanje na visoki nadmorski višini, uspešnejši, kot njihovi kolegi.

V letih po olimpijskem letu 1968, ko so športniki postavljali nova merila na tekmovanjih, se na področju konjskih tekmovanj ni zgodila nobena sprememba ali napredek. Izboljšani rezultati in napredek na področju športnih tekmovanj se je zgodil zahvaljujoč novim vadbenim programom in vključitev višinskega treninga vanje, kar je izboljšalo aerobne sposobnosti športnikov.

Prva poročila o študijah vpliva višine na konje datirajo že v šestdeseta leta, vendar pa je metoda višinskega treninga bila vsesplošno sprejeta šele leta 1971, po zmagi nefavoriziranega Canonera II na derbiju v Kentackyju in Preaknessu, ki je bil pred tem več tednov na visoki nadmorski višini v Venezueli.

V zadnjem času je metoda višinskega treninga ob bivanju na nizki nadmorski višini, postala izredno zanimiva na področju tekmovalnih konj potem, ko so se pokazali neverjetni učinki te metode pri vrhunskih športnikih. Večina ne ve, da je organizem konja s stališča športa in delovanja zelo podoben človeškemu in da spoznanja, ki veljajo za športnike v večini primerov lahko uporabimo tudi pri telesni pripravi konj. Z uporabo najnovejše tehnologije za simulacijo visoke nadmorske višine, kot pomoč pri treningu, so trenerji špornih konj opazili povečano aerobno moč in vzdržljivost, ki odražata resnični genetski potencial konja.

Ta povečana vzdržljivost se kaže v :

 • učinkovitejši vadbi
 • hitrejšem in učinkovitejšem okrevanju po intenzivni vadbi
 • zmanjšani možnosti poškodb po intenzivni vadbi
 • zmanjšani potrebi po počitku (ki je nujen za preprečevanje npr. rambdomiolize – razpada, razkroja skeletne mišičnine, ki se kaže s slabostjo prizadetih mišic, oslabljenimi mišičnimi refleksi in mioglobinurijo.

Contact

Medisport AltitudeTraining
SI-1215, Slovenia

© Medisport 2019 | All rights reserved | Privacy Policy | Webdesign: www.splet99.net