Spanje

ALTITUDE SLEEPING

Trenirajte medtem ko spite

KAKO SPATI

Osnovni princip višinskega spanje je spanje na srednje visoki nadmorski višini, časovno neomejeno dolgo. Za optimalen učinek se priporoča vsaj 8 ur hipoksičnega spanja na noč, ki naj traja vsaj 3 tedne.

VPLIV NA TRENING

Spanje je pomembna faza, v kateri se telo obnavlja. Višinsko spanje bo izboljšalo delovanje telesa in napredek, vendar je potrebno, ohraniti ravnotežje med treningom in počitkom pri višinskem spanju.

 Po nekaj nočeh, prespanih v hipoksičnem okolju, se bo vaše telo prilagodilo manjši vsebnosti kisika. Že po krajšem obdobju spanja v šotoru so ljudje opazili, da se je kvaliteta spanja izboljšala. Oprema za višinski trening omogoča pretok več kot 100l zraka na minuto, kar zagotavlja svež, čist in povsem neoporečen zrak. Šotor je domišljeno oblikovan s posebnim materialom, ki zagotavlja optimalno izmenjavo svežega hipoksičnega in iztrošenega zraka.

V obdobju višinskega spanja postopno povečujete nadmorsko višino po protokolu, ki ga boste dobili ob nakupu ali izposoji opreme. Prvih nekaj dni lahko občutite rahlo utrujenost, ki je prehodna. Po adaptaciji boste opazili neverjetne učinke na treningu in ob vsakodnevnih aktivnostih.

UČINKI

Vpliv spanja po sistemu ”spi visoko, treniraj nizko” (“sleep high, train low”) je bogato dokumentiran in raziskan. Prilagoditev na višino deluje večinoma na nivoju krvi. Medtem, ko IHT in aktivni višinski trening delujeta večinoma na celični ravni.

Učinki višinskega spanja so:

  • povečanje števila rdečih krvničk – več rdečih krvnih celic za prenos kisika do mišičnih celic
  • povečanje volumna krvi, ki tako učinkoviteje prenaša kisik preko glavnega krvnega obtoka. Večja količina krvi poveča utripni volumen srca, ki izboljša vsebnost kisika v krvi.
  • dvig hematokrita, deleža krvnih celic v volumnu krvi, ima za posledico povečan odstotek krvnih celic, ki nosijo kisik.

Contact

Medisport AltitudeTraining
SI-1215, Slovenia

© Medisport 2019 | All rights reserved | Privacy Policy | Webdesign: www.splet99.net