O višinskem treningu

ALTITUDE TRAINING

Kaj je višinski trening (Altitude Training)?

Višinski trening pomeni vaditi, bivati ali kako drugače vdihavati zrak z manjšo vsebnostjo kisika z namenom, da izboljšate športne rezultate, okrepite zdravje, izgubite odvečne kilograme ali se aklimatizirate za visokogorje.

Tradicionalno, športniki potujejo na višinske priprave, v kraje kot so Sierra Nevada, Font Romeu, St. Moritz in podobno, da bi s pomočjo bivanja na višini dosegli napredek v panogi in okrepili zdravje.

Danes je višinski trening dosegljiv v katerem koli času, čez celo leto. Višinski sistem iz okoliškega zraka izloči kisik in tak hipoksičen zrak dovaja v višinski šotor, komoro ali dvorano. Zrak na morju vsebuje 20.94% kisika. S tehnologijo višinskega sistema lahko dosežemo višino od 1200 vm do 8000 vm, kar nam omogoča, da ustvarimo optimalne pogoje za specifične vrste treninga ali terapije.

Izpostavljenost višinskemu – hipoksičnemu zraku, preko višinskega sistema, stimulira nastanek vrste fizioloških prilagoditev v človeškem telesu. Nastale prilagoditve povečajo učinkovitost oziroma okrepijo delovanje dihalnega in kardiovaskularnega sistema ter povečajo prenos in uporabo kisika v telesu. Tehnologija višinskega sistema je naravno biološko orodje oblikovano tako, da uglasi človekov “notranji stroj”. Podobno kot pri avtomobilu, ko je motor uglašen je močnejši, učinkovitejši in proizvede manj strupenih stranskih produktov.

Kakšne so koristi višinskega treninga?

Telo se na višini, kjer je manj kisika, trudi ustvariti dovolj energije za svoje delovanje. Sčasoma se prilagodi na okolje tako, da poveča pljučno absorbcijo in izrabo kisika ter izboljša prenos kisika po krvi ter njegovo učinkovitejšo porabo v celicah.

FIZIOLOŠKI UČINKI NA TELO

Z

Povečana proizvodnja eritropoetina (EPO) zagotavlja večjo raven hematokrita in okrepi delovanje možganov.

Z

Povečana prekrvavitev in kapilarizacija tkiva ter prenos kisika in ostalih hranljivih snovi do mišic.

Z

Povečano število in učinkovitost mitohondrijev (celični organel, kjer poteka aerobno dihanje pri čemer se sprošča energija).

Z

Znižanje srčnega utripa in krvnega tlaka.

Z

Povečano izločanje rastnega hormona.

Z

Okrepi procese, ki so odgovorni za porabo maščobnih rezerv (kurjenje maščob).

Z

Padec laktata v krvi ob obremenitvi.

Koristi, ki jih prinašajo ti fiziološki učinki 

 

  • Povečan V02max (maksimalna poraba kisika), kot rezultat povečanega vnosa in izrabe kisika.
  • Podaljšan čas pri vadbi do izčrpanosti.
  • Krajši čas za regeneracijo po naporni aktivnosti.
  • Zmanjšana mišična vnetja po intenzivnem treningu.
  • Povečana izguba odvečne telesne teže in zmanjšanje odstotka telesne maščobe.
  • Krajši treningi za enak športni rezultat.
  • Vzdrževanje pridobljene kondicije pri poškodbi z nizko obremenilno vadbo.

Vrste višinskega treninga

Spanje na višini (Altitude Sleeping)

Spanje na višini (Altitude Sleeping) je postalo pomemben del treninga mnogim vrhunskim športnikom. Znanost in medicina potrjujeta, da spanje na višini bistveno izboljša športne dosežke. Pri spanju na višini, poteka prilagoditev večinoma na nivoju kardiovaskularnega sistema. Ko telo zazna padec kisika, sproži signal ledvicam, da povečajo proizvodnjo hormona eritropoetina (EPO). EPO stimulira povečano proizvodnjo rdečih krvnih celic in izboljša prenos kisika po krvi. Višinsko okolje sproži nastajanje novih kapilar, izboljša prenos kisika do telesnih tkiv, mišic in možganov. Še posebno pomembno pa je, da spanje na višini poveča nastajanje mitohondrijev in mitohondrijskih encimov znotraj celic ter jim omogoča učinkovitejšo izrabo kisika pri proizvodnji energije.

 

Študije dokazujejo, da je spanje v višinskem šotoru CELO BOLJŠE kot bivanje v gorah. Športnikom , ki bivajo na višini redek zrak onemogoča, da bi pri treningu v polnosti izkoristili svoj potencial. Da bi lahko dosegli optimalne fiziološke učinke so primorani znižati intenzivnost treninga. Pri spanju v višinskem šotoru športniki tako lahko izkoristijo pozitivne lastnosti obeh svetov. Z bivanjem na nižini in s spanjem v višinskem šotoru tako rek, “SPI VISOKO, TRENIRAJ NIZKO!” postane resnično dosegljiv.

Zadnje raziskave so pokazale, da aktivni trening (Altitude Training) na višini, skupaj z višinskim spanjem (Altitude Sleeping) daje še BOLJŠE rezultate. Za visoko špotno formo se priporoča, da poleg spanja na višini, športniki vključijo poleg svojega običajnega treninga tudi kombinacijo višinskega in treninga na morju tako, da je le ta zelo intenziven medtem, ko naj bi bil višinski trening nizko intenziven. VEČ

Vadba na višini (Altitude Exercise – Altitude Mask Training)

Želite izgubiti nekaj kilogramov?
Želite zmagati na naslednji tekmi?
Poskusite dodati svojemu običajnemu treningu nekaj višine!

Vadba na višini ponuja dodatne koristi tako športnikom kot zdravstveno ozaveščenim posameznikom. Vključite višinski trening v svoj vadbeni urnik in opazili boste očitni napredek.
Koristi vadbe na višini, poleg opisanih pri višinskem spanju, delujejo tudi na celičnem nivoju. Zmerna vadba na višini, zniža saturacijo (odstotek kisika v krvi) iz običajnih 98% na 83-85%, kar povzroči globoko hipoksijo v mišicah in s tem stimulira prilagoditev v mitohodnrijih, kar se pri običajnem treningu ne zgodi, saj saturacija redko pade pod 93%. To lahko dosežemo, če vključimo 30 minutne višinske treninge, 2-3krat tedensko poleg rednega treninga. Za optimalen rezultat ni potrebno, da je višinski trening intenziven, kar govori v prid rehabilitaciji po poškodbah, ko športnik ne more trenirati z visoko intenzivnostjo. S krajšimi in manj intenzivnimi treningi lahko ohrani formo. VEČ

Velnes na višini oziroma intervalni višinski trening (IHT)

Dokazano je, da prilagoditev, ki jo povzroča bivanje na višini izboljšuje zdravje. Raziskave so pokazale, da so ljudje, ki so bivali na višini, znatno zmanjšali možnost, da bi zboleli za sodobnimi civilizacijskimi boleznimi. Pravzaprav, so vse dolgo trajajoče civilizacije živele na višini več kot 3000 vm. Še vedno, visoko starost dosežejo ravno prebivalci najvišje ležečih območij na Zemlji.

S pomočjo višinskega sistema in intervalnega višinskega treninga so koristi višinskega velnesa dosegljive tudi prebivalcem ob morju.

Intervalni višinski trening (IHT) je tehnika dihanja kjer z dihanjem skozi masko izmenjujete višinski zrak s sobnim zrakom medtem, ko udobno sedite ali ležite. Višinski zrak vsebuje 9-15% kisika, kar ponazarja višino do 6.400 m. Običajno se intervali izmenjuje na 5 minut in trajajo 60 minut. Ritmično padanje saturacije (vrednost kisika v krvi) sproži v telesu nešteto fizioloških prilagoditev. IHT podobno kot ostale oblike višinskega treninga vpliva na telo: izboljša prenos in izrabo kisika, poveča kapilarizacijo in s tem prekrvavitev mišic in tkiv. V krvi se dvigne nivo EPO, hemoglobina in mioglobina kar omogoči prenos večje količine kisika do celic. In najpomembnejše, učinkovitost mitohondrijev je močno povečana, kar pomaga zmanjševati škodljivi oksidativni stres, ki je odgovoren za proces staranja in skoraj vse degenerativne bolezni vključno z rakom. VEČ

Okrepljeno delovanje organizma pod vplivom IHT se je izkazalo za zelo učinkovito pri zdravljenju astme, alergij, diabetesa, motenj spanja in kroničnih obolenj. Dobra stran IHT je, da se izvaja v povsem sproščenem stanju in ga lahko izvajajo tudi poškodovani ali bolniki.

Contact

Medisport AltitudeTraining
SI-1215, Slovenia

© Medisport 2019 | All rights reserved | Privacy Policy | Webdesign: www.splet99.net