O EWOT

TRAINING with OXYGEN THERAPY
TRENING S KISIKOM

Uporaba vadbe s kisikom (EWOT – Exercise with Oxygen Therapy) sega daleč nazaj, v pozna šestdeseta leta prejšnjega stoletja, ko je profesor dr. Ardenne razvil posebno terapijo, ki jo je poimenoval oxygen multistep therapy. Osnovana je bila na spoznanju, da so številne bolezni kot so srčnožilne, rakava obolenja, motnje cirkulacije in celo duševne bolezni lahko povezane s pomanjkanje kisika in da kisikove terapije, ki povečajo vsebnost kisika v telesu prispevajo k zdravljenju bolezni, krepijo zdravje in podaljšujejo življenje. Ta edinstvena terapija se je kasneje razvila v več kot dvajset različnih načinov zdravljenja, ki se dandanes izvajajo v več sto lokacijah po Evropi.

 

 

KAJ JE EWOT?

EWOT( Exercise With Oxygen Therapy) je trening s kisikom, kar pomeni, da med vadbo dihamo zrak obogaten s kisikom. Vadimo lahko s pomočjo sobnega kolesa, tekaške preproge, eliptičnegai trenažerja, steperja, veslaške naprave in podobno.

ZAKAJ EWOT?

Dihanje zraka obogatenega s kisikom med vadbo povečuje moč in vzdržljivost telesa ter omogoča učinkovito in hitrejšo regeneracijo po treningu ali tekmi.

Lahko vadite dlje časa z večjo močjo, kar pomeni učinkovitejšo vadbo v enakem časovnem okviru. Poleg tega višja vsebnost kisika v krvi pomeni boljše in učinkovitejše delovanje telesa.

Vrhunski športniki imajo organizirane športne priprave na obali ravno z namenom trenirati v okolju z višjo vsebnostjo kisika. Žal je ta le 2-5% bogatejši od običajne koncentracije 21%, ki jo sicer dihamo. EWOT pa omogoča veliko večjo.

 

KAKO EWOT – TRENING S KISIKOM DELUJE?

VEČJA ZMOGLJIVOST

V običajnih okoliščinah dihamo cca 21% kisik. Če med treningom dihamo zrak z večjo koncentracijo kisika, hiperoksija, opazimo takojšnje povečanje moči, vzdržljivosti in energije. Raziskave so pokazale, da športniki z dodatnim kisikom zmorejo več, vrednost laktata v krvi in višina srčnega utripa pa ostajata nižja, kot sta pri običajnem intenzivnem treningu. Hiperoksija vpliva na zmanjšano porabo glikogena v mišicah in posledično na zmanjšano produkcijo laktata oziroma zakislitve telesa in zmanjšano izločanje adrenalina.

HITREJŠA REGENERACIJA

Z EWOT je regeneracija po napornem treningu hitrejša.

EWOT V KOMBINACIJI Z VIŠINSKIM TRENINGOM

Vrhunski športniki se, v želji po čim boljših rezultatih, poslužujejo tudi protokola treninga, ki vključuje oba, tako hiperoksični kot hipoksični trening. Nekaj zadnjih raziskav na tem področju je pokazalo, da prinaša rezultate kombinacija daljšega in zmerno intenzivnega hipoksičnega treninga v začetnem obdobju z intenzivnim hiperoksičnim treningom v obdobju pred pomembnim prvenstvom.

KAKO EWOT UPORABLJAMO V ŠPORTU?

Telo športnika je vsakodnevno izpostavljeno neverjetnemu stresu. Da bi preprečili nevarnost poškodb in fizično utrujenost, ki je posledica vsakodnevnih naporov, se veliko športnikov ozira po alternativnih metodah, ki bi jim pomagale ohranjati vrhunske sposobnosti.

Treining s kisikom predstavlja eno od najbolj učinkovitih metod regeneracije športnikov. Deluje tako, da dovaja telesu, vse do celičnega nivoja, najpomembnejši element, kisik. Med izvajanjem terapije, povečan zračni tlak potiska kisik v tkiva in organe. Po terapiji, je telo povsem zasičeno s kisikom.

 

KAKO DELUJE

Povečan zračni tlak omogoča rdečim krvničkam ter krvni plazmi, da prenašajo kisik globoko v tkiva in mišična vlakna v telesu ter naravno povečujejo funkcijo ter sposobnosti. Nenadno povečanje kisika zagotavlja hitrejše celjenje mišičnih poškodb, medtem ko se obnovi rast vitalnih tkiv ter krvnih žil. Kot dodatek k zdravilnemu učinku, veliko športnikov uporablja kisik v kombinaciji z višinskim treningom, ker prinaša telesu novo naravno energijo.

KISIK ZA REGENERACIJO

Mitohondrije pogosto v prenesenem pomenu imenujemo celične elektrarne, ker spreminjajo beljakovine, maščobe in maščobne kisline, ki jih zaužijemo, v energijo, ki jo celice lahko porabljajo. Več stvari je potrebnih za pravilno delovanje mitohondrijev, toda najpomembnejši element je kisik.

Če je na voljo dovolj kisika, mitohondriji delujejo kot majhne, mikroskopske, tovarne energije, ki na celičnem nivoju telo preskrbujejo z energijo. Nasprotno, ko je nivo kisika nizek, mitohondriji proizvajajo mlečno kislino, spojino, ki je sinonim za mišično bolečino ter utrujenost.

Terapija s kisikom potiska kisik globoko pod kožo v mišice, brez sodelovanja pljuč in srca. To lahko vpliva tudi na povečano porabo maščob ter izboljšuje vzdržljivost, ob zmanjšani produkciji mlečne kisline. Ta kombinacija pomeni boljše sposobnosti, hitrejšo regeneracijo ter manjše neugodje po napornih treningih.

KISIK ZA ŠPORTNE POŠKODBE

Večini profesionalnih športnikov pomenijo poškodbe del njihovega življenja, njihove aktivnosti. Ključnega pomena je preventiva ter pravočasno in popolno okrevanje.

Kisik se uporablja za pospeševanje celjenja poškodb, razvrščenih glede na resnost od kapi do opeklin ter zlomov. Sposobnost kisika je, da obnovi rast krvnih žil in kit, zaradi česar je še posebno primeren za športnike.

KAKO EWOT UPORABLJAMO ZA DOBRO POČUTJE ( WELLNESS) IN ZDRAVJE?

VEČJA PORABA KALORIJ

Trening s kisikovo terapijo poveča porabo maščobnega tkiva. Poraba kalorij pri vadbi se poveča za 30% .

IZBOLJŠA POČUTJE IN OKREPI ZDRAVJE

Poleg povečane moči pri vadbi, EWOT poveča tudi raven kisika v krvni plazmi, ki izboljša presnovo in okrepi delovanje imunskega sistema. Ugodno vpliva na kronično utrujenost, ponavljajoče se glavobole in bolečine v mišicah. Krepi spomin in koncentracijo. EWOT tako obogati z dodatnim kisikom vse dele telesa in občutno zmanjša tveganje za nastanek različnih bolezenskih stanj.

UPOČASNI STARANJE

Staranje poleg ostalih simptomov vključuje tudi zmanjšano sposobnost prenosa kisika do celic. Premalo kisika vodi v hitrejše odmiranje celic in posledično hitrejše staranje. Raziskave kažejo, da rakave celice uspevajo v okoljih revnih s kisikom. EWOT tako upočasni staranje, z učinkovitim prenosom kisika do vseh celic telesa.

BLAŽI UČINKE STRESA

Stres zmanjšuje kisik v telesu, pomanjkanje kisika pa vodi v odmiranje celic, upočasni delovanje možganov in ostalih organov. EWOT dovaja telesu več kisika in tako zmanjšuje stres, ki mu je telo izpostavljeno.

Koristi za zdravje pridobite že s 15 minutno aerobno vadbo 3x tedensko.

ZDRAVLJENJE S KISIKOM

Terapijo s kisikom v mirovanju uporabljajo ljudje, ki imajo zaradi različnih bolezenskih stanj ali okoliščin nizko saturacijo (nasičenost krvi s kisikom) in jim običajni zrak ne zadošča. Dodatni kisik jim tako omogoči normalno vrednost kisika v krvi – kot jo imajo zdravi ljudje. Uporaba, koncentracija in časovni okvir je strogo v domeni zdravnika.

Contact

Medisport AltitudeTraining
SI-1215, Slovenia

© Medisport 2019 | All rights reserved | Privacy Policy | Webdesign: www.splet99.net