Zdravje & velnes

ALTITUDE TRAINING – HEALTH & WELLNESS

Višinski trening znanstveno dokazano izboljšuje zdravje in telesno pripravljenost

ZDRAVJE

Višinski trening ne zmanjšuje pomena kisika v človekovem življenju, nasprotno, izboljša presnovo kisika v organizmu, ker se telo pri dihanju zraka osiromašenega s kisikom, prilagodi in postane učinkovitejše pri njegovi izrabi.

Kljub temu, da nam kisik omogoča življenje, pa večje količine lahko poškodujejo telesna tkiva. Proste mulekule kisika, ki jih poznamo pod imenom oksidanti so izredno reaktivne in se vežejo na vsako razpoložljivo molekulo v telesu z namenom, da jo nevtralizirajo in stabilizirajo. V veliko primerih to povzroči poškodbe v sicer zdravi celici. Podobno kot se spreminja breskev, če jo pustimo izpostavljeno zraku (lupina se naguba, sadje začne gniti) se stara tudi naše telo. Antioksidativni sistem v našem telesu, obremenjen s prostimi radikali – oksidanti, ne deluje več učinkovito. Posledično se tako pojavijo različna obolenja in bolezni.

Višinski trening vzpodbuja antioksidativni sistem v telesu, da postane učinkovitejši v boju s prostimi radikali – oksidanti, podobno kot bi telo prejelo cepivo proti oksidaciji. Dihanje bo postalo učinkovitejše, poraba kisika pri isti aktivnosti bo nižja. Rezultat tega je okrepljeno zdravje in dvig energije na vseh ravneh.

Avstralska zveza fizioterapevtov ”The Australian Physiotherapy Association” je na podlagi neodvisne raziskave, ki ni vključevala elitnega športnega področja, uradno odobrila uporabo višinskega treninga.

Tako kot gibanje izboljšuje splošno zdravje, tako višinska vadba deluje na notranje procese. V telesu ponovno vzpostavi ravnovesje, ki je bilo porušeno skozi nekontroliran stres našega vsakdana. Višinski trening je najmočnejša oblika naravne medicine in njeni pozitivni učinki trajajo precej dlje kot vadba sama.

Višinski trening koristi

 • kronično predebelim ljudem
 • vsem, ki želijo shujšati
 • asmatikom
 • ljudem, ki hiperventilirajo ob dihanju (pretirano hitro dihanje)
 • ljudem z visokim krvnim pritiskom (rahlo do srednje povečanje)
 • ljudem z visoko vrednostjo
  holesterola
 • diabetikom tipa 2
 • ljudem, ki trpijo za depresijo
 • vsem, ki si želijo povrniti občutek spokojnosti
 • ljudem s hormonskim neravnovesjem
 • izboljšuje plodnost
 • izboljšana prekrvavitev
 • nespečnost
 • rejuvenacija oziroma pomlajevanje

 

KAKO UPORABLJATI

Vsem, ki želijo izboljšati in okrepiti svoje zdravje, priporočamo pasivni višinski trening – IHT. V udobnem položaju ležimo ali sedimo in preko maske izmenično dihamo višinski in sobni zrak, po protokolu, ki ga boste dobili ob nakupu ali izposoji opreme. Ta metoda pospeši prilagoditve v telesu, protokol ni naporen in poleg ni potrebna telesna aktivnost. Adaptacijski proces traja 15 dni. Pozitivni učinki trajajo do 3 mesece, vzdržujemo jih z rednimi 5 dnevnimi ponavljanji. VEČ

FIZIOLOŠKI UČINKI

Z

POVEČANA PLJUČNA FUNKCIJA

Osebam z dihalnimi težavami se najpogosteje postavi diagnoza astma. Nihče natanko ne ve kaj povzroča astmo. Za nekatere je to alergijska reakcija na določeno hrano ali snovi iz okolja, za druge jo povzroča vadba. Simptomi astme nastanejo zaradi krčev gladkih mišic, ki obkrožajo bronhiole v pljučih. Višinski trening IHT sprosti omenjene mišice in omogoči celični strukturi v teh vlaknih, da se učinkoviteje odzove na glukozo in kisik in tako ponovno vzpostavi normalno stanje. Srednje hude oblike astme so bile uspešno zdravljene z nekaj tretmaji.

Z

IZBOLJŠANA PREKRVAVITEV

Med višinskim treningom boste v telesu sprostili dušikov oksid, ki razširi krvožilni sistem in omogoči lažji pretok krvi. Ko se telo prilagodi, nastajajo nove kapilare, ki prenašajo razpoložljivi kisik do celic, ter tako izboljšajo pretok krvi po telesu.

Z

IZBOLJŠANJE ENERGIJSKIH RAVNI

Telo potrebuje, za pretvorbo glukoze v energijo, kisik za vse celice organizma zato je kisik neizogibno potreben za tvorbo energije. Lahko ostanemo tedne brez hrane, nekaj dni brez vode in samo nekaj minut brez kisika. Na žalost, vdihovanje večje količine zraka ne pogojuje tudi povečanja količine kisika v celici, pogosto ima celo obratni učinek.

Na podlagi PH faktorja krvi, ki nadzoruje sproščanje kisika in odstranjevanje ogljikovega dioksida, pri ljudeh, ki prehitro vdihavajo, opazimo, da imajo kisik močno vezan v krvi, namesto, da bi bil prosto spuščen v celico. Dolgoročno pomanjkanje kisika na celični ravni tako privede do padca energije in razvoja civilizacijskih bolezni. Višinski trening poveča občutljivost celične membrane in omogoči normalni prenos kisika iz krvi v celico.

Z

ZAŠČITA SRCA

Dokazano je, da je manjša umrljivost med prebivalci, ki živijo na visoki nadmorski višini, kot tistimi na ali blizu višine morja. Ko se telo adaptira in učinkoviteje uporablja kisik se zmanjša pritisk na srce, najpomembnejši motor našega organizma, ki tako ostane vitalno dalj časa.

Z

IZBOLJŠANJE CELIČNE FUNKCIJE

Višinski trening vzdrami telo, celice postanejo dovzetnejše za kisik in glukozo in učinkovitejše pri odstranjevanju odpadnih snovi.

REZULTATI

 

ZNIŽANJE KRVNEGA TLAKA

Vsi udeleženci IHT višinskega treninga so zaznali nižji srčni utrip in krvni tlak.

USPEŠNO ZDRAVLJENA ASTMA

Znanstveno dokazano, da pomaga pri zdravljenju astme.

ZNIŽANJE RAVNI HOLESTEROLA

Po končani IHT terapiji se je skupni holesterol znižal. Dodatno izboljšanje je nastopilo po 3 mesecih. Vrednost se je ohranila 6 mesecev. Vrednosti HDL  in LDL  holesterola so se znižale in znižanje ohranile tudi po 6 mesecih.

POVEČANJE OBČUTLJIVOSTI NA INZULIN

S hipoksijo se  okrepi uravnavanje GLUT 1 glukoznega receptorja v celici, medtem, ko sistem prenosa glukoze v mišicah diabetika ostane nedotaknjen.

IZBOLJŠANJE RAZPOLOŽENJA IN SPOKOJNOSTI

 • Občutno povečanje nivojev hormona serotonina in dopamina (hormon, ki je odgovoren za dobro počutje in občutek spokojnosti)
 • Povečanje gostote krvnih žil  v možganski skorji,  notranjem delu prednjih možganov in hipokampusu (nadzira učenje in spomin) z nastankom novih krvnih žil in razširitvijo kapilar.
 • Rezultat nastanka novih krvnih žil je zmanjšanje notranje razdalje med krvnimi žilami
 • Okrepljeno uravnavanje prenosa glukoze s povečanjem GLUT1. Hrana, ki jo možgani potrebujejo za delovanje.
 • Zaščita možganov pred oksidativnim stresom.
 • Izboljšanje spanja
 • Izboljšanje časovnega intervala koncentracije

POVEČANJE PLODNOSTI

Višinski trening, in njegova uporaba pri zdravljenju številnih bolezni, je bil predmet številnih raziskav in testov narejeni v Rusiji in bivših državah Sovjetske zveze. Na podlagi uspelega eksperimenta, kjer je 48 žensk od 49 zanosilo, se je povečalo zanimanje ginekologije za višinski trening tako na področju zdravljenja, kot preventive, ter omogočilo sodelovanje v uvajanju tovrstne metode tudi na ostala področja zdravstvene medicine.    

Izboljšajte kondicijo in nikoli več ne ostanite brez sape

FITNESS – TELESNA VADBA

Danes ni športnika z doseženim svetovnim rekordom, ki ne bi uporabljal višinskega treninga, ki je sedaj dosegljiv prav vsem, ne samo vrhunskim športnikom. Slabše kondicijsko pripravljeni ste, bolj očiten je napredek oziroma boljši bodo rezultati.

Višinski trening kot oblika obremenilne vadbe deluje podobno, kot dvigovanje uteži. Telo se pri delu z utežmi prilagodi na večjo obremenitev ter jo sčasoma tudi obvlada. Višinski trening deluje na podoben način. Okolju z manj kisika se telo prilagodi tako, da postane učinkovitejše pri izrabi razpoložljivega kisika, vse do celične ravni. Nastale fiziološke spremembe so tiste, ki omogočajo vrhunskim športnikom, da dosežejo svetovni rekord, alpinistom, da splezajo višje, celo brez uporabe dodatnega kisika in ljudem z nezdravim življenskim slogom ali bolehnim, da ponovno dosežejo polno telesno pripravljenost in zdravje.

Tako kot gibanje izboljšuje splošno zdravje, tako višinska vadba deluje na notranje procese. V telesu ponovno vzpostavi ravnovesje, ki je bilo porušeno skozi nekontroliran stres našega vsakdana. Višinski trening je najmočnejša oblika naravne medicine in njeni pozitivni učinki trajajo precej dlje kot vadba.

Z uporabo višinskega treninga boste opazili vidni napredek v:
• vzdržljivosti
• regeneraciji
• moči in hitrosti
• izgubi telesne teže

KAKO TRENIRATI

Za izboljšanje telesne pripravljenosti priporočamo vse tri metode.

Aktivni višinski trening

 • Vadba v polovičnem času
 • Dvakrat večja poraba kalorij, kot običajna vadba
 • Poizkusite povsem nov način vadbe

Trenirajte na kolesu, tekaški preprogi ali drugi priljubljeni kardio napravi skupaj s kisikovo masko in v trenutku se boste prestavili na simulirano višino npr. 3.800 metrov nadmorske višine, doma ali v telovadnici. Poleg vrhunskih športnikov po celem svetu uporabljajo višinski trening tudi vojaki za povečanje vzdržljivosti. Za maksimalen učinek naredite 2 ali 3 višinske treninge srednje intenzivnosti na teden.

Pasivni višinski trening IHT

 • Okrepite zdravje in kondicijo medtem, ko sedite.
 • Brez telesne aktivnosti (vadba na celični ravni s fiziološko adaptacijo)
 • Lahko se izvaja ob delu ali doma
 • Izjemno učinkovit način za izboljšanje kondicije

V udobnem položaju ležimo ali sedimo in preko maske izmenično dihamo višinski in sobni zrak, po protokolu, ki ga boste dobili ob nakupu ali izposoji opreme. Ta metoda pospeši prilagoditve v telesu, protokol ni naporen in poleg ni potrebna telesna aktivnost. Adaptacijski proces traja 15 dni. Pozitivni učinki trajajo do 3 mesece, vzdržujemo jih z rednimi 5 dnevnimi ponavljanji.

Spanje na višini

Okrepite zdravje in kondicijo medtem, ko spite. Spite na srednji težavnostni stopnji višinskega okolja tako dolgo kot lahko. Priporoča se vsaj 8 ur na noč v zaporedju 3 tednov, za optimalen učinek.

FIZIOLOŠKI UČINKI

Z

POVEČANA PLJUČNA FUNKCIJA

IHT deluje na sprostitev gladkih mišic, ki obdajajo mešičke v pljučih in z izgradnjo celičnih struktur v teh tkivih, izboljša odziv na glukozo in kisik ter tako poskrbi za njihovo optimalno delovanje. Telesu omogoči uporabo tistega dela pljuč, ki sprejme največ kisika. Ljudje, ki prehitro dihajo, so nagnjeni k temu, da pri tem uporabljajo samo zgornji del pljuč ter tako izpihajo ogljikov dioksid, ki bi omogočil sprostitev kisika iz krvi.

Z

IZBOLJŠAN PRENOS KISIKA

Ko se prilagodite na zrak z manj kisika se zgodi dvoje:

1.            Izboljša se prenos kisika do mišic
2.            Pri izrabi kisika postanete učinkovitejši, torej potrebujete manj zraka za delo mišic

Rezultat je povečana mišična vzdržljivost in izboljšana aerobna kapaciteta, kar pomeni, da zmorete daljše obremenitve.

Z

IZBOLJŠANA PREKRVAVITEV MOŽGANOV

Fiziološka prilagoditev izboljša prenos kisika do jeter, spolnih organov in možganov. V možganih zaznamo naslednje pozitivne učinke:

 • Opazno povečanje hormona serotonina in dopamina (hormon, ki je odgovoren za dobro počutje in občutek spokojnosti)
 • Povečanje gostote krvnih žil v možganski skorji,  notranjem delu prednjih možganov in hipokampusu (nadzira učenje in spomin) z nastankom novih krvnih žil in razširitvijo kapilar.
 • Rezultat nastanka novih krvnih žil je zmanjšanje notranje razdalje med krvnimi žilami.
 • Zmanjšanje števila in intenzivnosti glavobolov.
 • Okrepljeno uravnavanje prenosa glukoze s povečanjem GLUT1. Hrana, ki jo možganipotrebujejo za delovanje.
 • Zaščita možganov pred oksidativnim stresom.
 • Izboljšanje spanja
 • Izboljšanje časovnega intervala koncentracije

REZULTATI

 

VEČJA VITALNOST

To je najhitrejši način za izboljšanje telesne pripravljenosti in vitalnosti. V slabši kondiciji ste, hitreje bodo vidni rezultati.

POZITIVNA NARAVNANOST IN OSREDOTOČENOST

Občutek, da ste v dobri fizični kondiciji in trdnega zdravja močno vpliva na vaše splošno počutje. Okrepilo se ne bo le vaše telo, temveč tudi duh. Po vadbi se boste počutili osredotočene, sproščene in umirjene.

MANJ UPEHANOSTI

Spremembo boste opazili v telovadnici, fitnessu, na tečaju za golf ali enostavno pri vzpenjanju po stopnicah.

Izboljšajte telesno presnovo, izgubite kilograme in obdržite idealno telesno težo

HUJŠANJE

Naš način dihanja pomembno vpliva na našo težo. V odstavku Fiziološki učinki, je podrobno opisano, kako z višinskim treningom dosežete učinkovitejše dihanje in kako to vpliva na zmanjšanje telesne teže. Za vse, ki želijo izboljšati zdravje in izgubiti odvečno telesno težo, priporočamo višinski trening IHT ali vadbo z nizko intenzivnostjo ob simulirani višini. IHT vadba občutno poveča rastni hormon v telesu , kar je neposredno povezano z izgubo telesne teže.

Tako kot gibanje izboljšuje splošno zdravje, tako višinska vadba deluje na notranje procese. V telesu ponovno vzpostavi ravnovesje, ki je bilo porušeno skozi nekontroliran stres našega vsakdana. Višinski trening je najmočnejša oblika naravne medicine in njeni pozitivni učinki trajajo precej dlje kot vadba sama.

Višinski trening koristi:
• ljudem, ki si želijo izgubiti odvečno telesno težo ter trajno ohraniti rezultate
• vsem, ki želijo izboljšati telesno pripravljenost in okrepiti zdravje

Opazili boste:

 • izgubo telesne teže (zmanjšanje maščobe in zadrževanja vode)
 • izboljšano prekrvavitev
 • zmanjšanje celulita
 • povečano motivacijo
 • izboljšan proces dihanja

FIZIOLOŠKI UČINKI

Z

PRESNOVA ALI METABOLIZEM

V telesu kisik pretvarja zaužito hrano v energijo. Ko postanete učinkovitejši pri izrabi kisika izboljšate tudi presnovo zaužite hrane. 70% presnove je namenjeno temu, da ostanemo živi. Imenujemo jo osnovna presnova oziroma bazalni metabolizem in označuje porabo energije v mirovanju.

Z izboljšanjem bazičnega metabolizma močno vplivamo na izgubo telesne teže.  Naše največje energijske rezerve se skrivajo v maščobah kar pomeni, da bo telo pri učinkoviti presnovi kot vir energije izbralo maščobo.

Na način kako deluje posameznikov metabolizem lahko določimo ali bo pridobil težo ali shujšal.

Vitki ljudje, učinkovito porabljajo maščobo tudi v mirovanju. Ljudje s preveliko telesno težo pa porabljajo večje količine ogljikovih hidratov in shranjujejo maščobo, kot zalogo. Telo ima na voljo omejeno količino ogljikovih hidratov, zato ti ljudje pogosto čutijo veliko željo po hrani bogati z ogljikovimi hidrati oziroma po sladkorju in škrobu, kar vodi do ponovnega povečanja teže.

Z

KAKO DIHANJE VIŠINSKEGA ZRAKA IZBOLJŠA TELESNI METABOLIZEM?

Pri celičnem dihanju, s pomočjo kisika, se hrana spremeni v energijo. Z izboljšano izrabo kisika, izboljšamo presnovo hrane.
Kako IHT deluje, da učinkovito hujšamo?
 • Izboljša presnovo
 • Izbojša aerobno funkcijo
 • Deluje diuretično ter tako zmanjšuje zadrževanje vode v telesu
 • Večja poraba kalorij
 • Zmanjšuje apetit
 • Zmanjšuje poželenje po hrani
 • Zmanjšuje celulit
 • Doseženi rezultati se ohranijo dolgo časa
Z

Izboljšanje telesnega metabolizma v mirovanju

Pri učinkoviti telesni presnovi je razmerje maščob in ogljikovih hidratov, ki se pretvorijo v energijo, optimalno. Pri aerobnem celičnem dihanju telo uporablja kisik za pretvorbo hrane v energijo. Velike količine energije lahko telo shrani le v obliki maščobe. Če je presnova učinkovita je dovolj zmerna telesna aktivnost, da se porabijo maščobne rezerve. Z izboljšanjem aerobne funkcije z IHT, boste porabili večji delež maščob v primerjavi z ogljikovimi hidrati in sladkorji. Imeli boste več energije, vaše telo pa bo tudi v mirovanju porabljalo več maščob kot prej.

Z

Izboljšana aerobna funkcija

Zdravi ljudje pridobijo 93% energije aerobno, ostalo anaerobno oziroma brez prisotnosti kisika.  Slab način dihanja lahko zmanjša količino energije, ki jo pridobimo aerobno na vsega 84% . Anaerobna proizvodnja energije je manj učinkovita, ob tem nastaja mlečna kislina. V daljšem časovnem obdobju, prevelika količina mlečne kisline, škodljivo vpliva na telesne celice.

Z

Diuretično delovanje zmanjša zadrževanje vode v telesu

Dihanje višinskega zraka deluje diuretično. Za celice je to zelo težko opravilo, vendar, ker ne vključuje telesne vadbe tega ne boste opazili in medtem, ko vaše celice ”telovadijo” izločajo tudi toksine, tako kot pri telesni vadbi. Opazili boste le, da morate na stranišče bolj pogosto kot običajno. Z ”višinsko telovadbo” celice ponovno pridobijo elastičnost, uravnoteženo delovanje, ki ne zadržuje več odvečnih tekočin in izboljšajo vsebnost kisika.

Z

Večja poraba kalorij

Pri telesni vadbi porabite dejansko več kalorij, kot, če le sedite in vdihavate višinski zrak. Vaše telo deluje bolj intenzivno, vendar ne na mišični, temveč na celični ravni. Poveča se aktivnost mitohondrijev, ki imajo pomembno vlogo pri tvorbi energije, ki vpliva na presnovne motnje vključno z debelostjo.

Z

Zmanjšanje teka

Številne študije so pokazale, da z bivanjem na višini oseba zmanjša telesno težo, maščobno tkivo, kot tudi nemastno tkivo. Izguba teže je v večji meri posledica občutka sitosti, ki ga povezujejo s povišano koncentracijo leptina, ki je ključni posrednik pri neuroenokrinski regulaciji zaužite hrane oziroma enostavno povedano, ne občutite lakote.

Z

Zmanjšuje poželenje po hrani

Veliko ljudi je, ker s tem zadovolji različne potrebe in ne zgolj potrebe po hrani. Nekateri jedo iz dolgočasja, drugi iz nezadovoljstva oziroma ostalih čustvenih stanj. IHT vzpodbuja tvorbo serotonina in dopamina, hormona, ki sta odgovorna za umirjenost in dobro razpoloženje. Ta občutek pomaga nadomestiti hrano. Ko ste srečni, ne hrepenite po ničemer.

Z

Zmanjšanje celulita

Celulit je posledica prevelike količine telesne maščobe in slabe cirkulacije. Študije so pokazale, da se po priporočenem IHT višinskem treningu,  pomembno izboljša prekrvavitev, vključno z večjo gostoto kapilar, kar pomaga pri prenosu večje količine kisika v telesne celice.

Z

Dolgotrajni učinek

Ob koncu višinskih treningov bo vaše dihanje učinkovitejše, izboljšala se bo telesna presnova in njen vpliv bo trajal dolgo časa. Učinki bodo večji, če boste v vaš življenski slog vključili tudi telesno aktivnost in takoj preizkusili izboljšan krvožilni in dihalni sistem.

REZULTATI

 

IZGUBA PREKOMERNE TELESNE TEŽE

Z IHT treningom boste končali začarani krog pridobivanja odvečnih kilogramov. Z izboljšano telesno presnovo, vadbo in okrepljenim zdravjem začenjate uspešni krog. Občutite zadovoljstvo ob vašem napredku in vidnih rezultatih. V nekaj naslednjih mesecih boste še vedno opažali izgubljanje kilogramov na osnovi izboljšanega metabolizma. Priporočamo, da povečate učinek s telesno aktivnostjo in zdravim programom prehrane.

ZMANJŠANJE CELULITA

Zelo hitro boste opazili spremembo v napetosti kože, trajalo pa bo nekaj tednov, da se ustvarijo nove mikroskopske krvne kapilare. Le te bodo izboljšale prekrvavitev prizadetega tkiva, zmanjšalo se bo maščobno tkivo in opazili boste opazno zmanjšanje celulita.

ZMANJŠANO ZADRŽEVANJE VODE

Med 3-tedenskim višinskim treningom boste opazili zmanjšanje telesne teže, še posebno v obsegih zaradi česar bodo oblačila postala ohlapnejša. Izboljšana presnova vpliva na telesne celice, ki so zato manj nabrekle, ker učinkovito odvajajo odvečne tekočine. Opazili boste, da zaradi povečanega razstrupljanja hodite pogosto na stranišče.

ZMANJŠANA ODVISNOST OD HRANE

Ob izboljšani kondiciji in splošnem počutju boste opazili manjšo potrebo po hrani. Izboljšala se bo energijska raven in počutje. Izgubo kilogramov boste opazili zelo hitro.

Contact

Medisport AltitudeTraining
SI-1215, Slovenia

© Medisport 2019 | All rights reserved | Privacy Policy | Webdesign: www.splet99.net