IHT pasivna vadba

IHT – INTERMITTENT HYPOXIC TRAINING

Trening brez gibanja. Samo udobno se namestite, sprostite in dihajte.

KAKO TRENIRAMO

Z IHT sistemom trenirate medtem, ko počivate. Posamezni IHT trening traja kratko časovno obdobje, vendar je, navkljub svoji pasivni obliki, tako intenziven, da sproži močan odziv telesa, oziroma njegovo prilagoditev na večjo nadmorsko višino.

Kaj je IHT, intervalni hipoksični trening?

Intervalni hipoksični trening

Tehnika dihanja kjer z dihanje skozi masko izmenjujete višinski zrak, s sobnim zrakom oziroma zrakom ambienta v katerem se nahajate. Interval traja nekaj minut v krajšem časovnem obdobju.
Intervalni hipoksični trening
Beseda hipoksičen dobesedno pomeni ”z manj kisika”. Odstotek kisika, ki ga dihate je na prednastavljeni stopnji, na 15-10%, kar pomeni, da posnema pogoje na višji nadmorski višini. Sobni zrak vsebuje 20.9% kisika.

Intervalni hipoksični trening
Vrednost kisika v krvi se, s pomočjo ritmičnih kratkih intervalov vdihanega višinskega zraka, spreminja (raste in pada) in prisili telo, da se prilagodi, kar povzroči trening učinek. Odstotek kisika se postopno zmanjšuje, kar omogoča varno prilagoditev. Ko se telo prilagodi dihanju zraka z manj kisika, le tega uporablja veliko bolj učinkovito. Ta proces prilagoditve traja 15 dni. Pozitivne spremembe lahko trajajo do 3 mesece in se vzdržujejo s 5 dnevnim programom.

VPLIV NA TRENING

IHT vpliva na telo, z ritmično prekinjenimi intervali višinskega zraka. Spodbuda je dovolj velika, da sproži obsežne fiziološke prilagoditve in ne predolga, da bi povzročila utrujenost ali težave povezane z višinsko boleznijo. Zato se IHT lahko doda k obstoječemu vadbenemu programu brez bojazni, da bi vplival na osnovno športno panogo. IHT vadba je prijetna in sproščujoča izkušnja, ki pa naj vas ne zavede. To bo verjetno najtežja vadba na celični ravni kar ste jo imeli do sedaj. Zato priporočamo, da imate vsaj 90 minut odmora med glavnim obrokom in zaključenim IHT treningom.

UČINKI

Uporaba IHT vadbe sega že v leto 1970, ko so jo prvi uporabili ruski športniki in dosegli velik uspeh. Veliko vrhunskih športnikov in športnih ekip po celem svetu uporablja IHT za izboljšanje fizičnih in mentalnih sposobnosti. Običajne študije vpliva višinskega treninga na telo, so se osredotočile predvsem na tvorbo rdečih krvnih celic, ki je bila v času testiranja najbolj očiten pojav. Študije IHT treninga so ravno tako pokazale povečano produkcijo rdečih krvničk, vendar pravi učinki izhajajo iz njihovega vpliva na mikroorganizme in celično membrano. Testiranje teh sprememb pa je žal veliko zahtevnejše. Vodilni na področju teh raziskav so trenutno znanstveniki iz Rusije, Kitajske, Japonske in Nemčije, zaradi česar so prevedene tudi številne ruske raziskave.
Nedvomno je znanstveno dokazano, da IHT poveča učinkovito izrabo kisika, kar vodi do napredka v športu in okrepljenega zdravja.

Contact

Medisport AltitudeTraining
SI-1215, Slovenia

© Medisport 2019 | All rights reserved | Privacy Policy | Webdesign: www.splet99.net